Stigli rezultati analize crvene vode koja se pojavila u okolini Loznice

0
Stigli rezultati analize crvene vode koja se pojavila u okolini Loznice
FOTO: Arhiv

Povodom nedavnog pojavljivanja crvene boje na bari u iskopanoj njivi u selu Slatina danas se oglasila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) saopštenjem u kojem se navodi da je 9. avgusta „izvršeno vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode iz te bare (jezera) u katastarskoj opštini Slatina sa dva lokaliteta bliže i dalje od atarskog puta, oba na dva metra daleko od obale i 40 centimetara ispod površine vode“ i da su urađene „fizičko-hemijske, hemijske i biološke analize“ i da je tokom uzorkovanja i obrade uzoraka konstatovana „visoka temperatura vode, što je posledica visokih spoljašnjih temperatura tokom dužeg vremenskog perioda“.

– Dalje, ispitivani lokalitet vode okružen je poljoprivrednim obradivim površinama na kojima je zasađen kukuruz, a te površine tretiraju se stajskim i veštačkim đubrivima (azotnim ili fosfornim). Tokom kišnih perioda (proleće, jesen i zima) dolazi do spiranja zemljišta i na taj nači nutrijenti iz zemljišta dospevaju u vodotokove, jezera i bare. Rezultati analiza govore da voda bare (jezera) na lokalitetu KO Slatina (kp 264/1) sadrži nutrijente i ukupan fosfor koji služe kao podloga, odnosno hrana za razvoj algi. Analizom fitoplanktona na oba lokaliteta utvrđena je eutrofikacija i hipereutrofikacija, što su uslovi koji su pogodovali „cvetanju“ vode. Na uzorku je konstatovana crveno-narandžasta boja vode, koja potiče od masovnog razvoja vrste Euglena sanguinea, odnosno „cvetanja“ algi – stoji u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu agencije.

Saopštenjem se oglasila i kompanije „Rio Tinto“ koja navodi da „izveštaj SEPA potvrđuje ranije izneti stav kompanije da promena boje vode nema nikakve veze sa bilo kakvim aktivnostima kompanije, odnosno da su izjave pojedinaca prenete u medijima o kompaniji kao uzroku promene vode netačne. Promena boje vode nastala je, kako je pokazao izveštaj SEPA, kao posledica cvetanja algi zbog prisustva pigmenta astaksantina iz grupe karotenoida, jer masovan razvoj ove vrste boji vodu u crveno – saopštili su iz Rio Tinta“.

Oni dalje podsećaju da je kompanija „Rio Sava eksplorejšn“ (RSE), srpska kćerka kompanija „Rio Tinto“, odbacila nedavne tvrdnje medija koje su uzburkale javnost. Ona je, naime, demantovala da je početak njenih iskopavanja razlog za obojenost crvenom bojom bare, odnosno jezera u mestu Gornje Nedeljice.

Podsećamo da su početkom avgusta meštani Gornjih Nedeljica, mesta gde je u planu rudnik litijuma, pronašli u jezeru koje se stvara od podzemnih voda crvenu boju. Udruženje „Ne damo Jadar” pozvalo je relevantne institucije da izađu na teren i utvrde šta se tačno desilo na pomenutoj parceli koja je, po njihovim rečima, nekada bila plodno zemljište, a nadležne su pozvali da objasne meštanima kako je uopšte nastala rupa ispunjena vodom. Marijana Trbović Petrović iz ovog udruženja kaže za LN da su upravo i oni čuli za rezultate koje je objavila SEPA i da su o oglašavanju kompanije „Rio Tinto“ tim povodom saznali iz medija.

– Bez analiza smo znali da je u pitanju crvena i modrozelena alga, ali nama još niko nije odgovorio otkud rupa na nekada plodnoj zemlji, otkud voda u rupi i gde je zemlja koja je iskopana i oterana. Takođe, pojava algi je posledica zagađenja, kakvog i kolikog, nije nam javljeno. Verovatno ćemo i to saznati iz medija, a sve što se tiče naših analiza, mediji će biti adekvatno obavešteni. Ako kompanija nema ništa s tim neka nam objasni da li je vlasnik parcele na kojoj se stvorila crvena bara podizvođač „Rio Save“, koji radi za njih odvoženje i dovoženje zemlje. Inače, stanje seoskih bunara je diskutabilno jer neko mora da garantuje ispravnost vode. Ljudi su primorani da sami nose vodu iz svojih bunara na analizu – rekla nam je Marijana Trbović Petrović.

S. P.