Osuđene ubice Edina Zejćirovića, zajedno dobili 118 godina robije

0
Osuđene ubice Edina Zejćirovića, zajedno dobili 118 godina robije

Suan Haliović, Nihad Hukić, Suvad Djedović, Samid Šabanović zajedno su osuđeno na 118 godina zatvora zbog mučenja i ubistva mladića iz Edina Zejćirovića iz Ratkovića kod Čelića.
Presudu je donio Osnovni sud Brčko Distrikta BiH,.
Suan Haliović je osuđen 36 godina zatvora, Nihad Hukić na 32 godine, Suvad Djedović na 30 godina i Samid Šabanović na 20 godina zatvora. Od 17. novembra 2019. godine Enver Zejćirović, otac mučki ubijenog Edina, borio se za istinu i pravdu.

-Očekujem maksimalnu kaznu zatvora, a šta bi čovjek i očekivao kada pročita optužnicu. Suđenje je trajalo malo više od godinu, ali treba uzeti u obzir da nas je zadesila pandemija koronavirusa. Zajedno sa ljudima koji su nas podržavali svih ovih mjeseci bit ću ispred Osnovnog suda u Brčkom i, ponavlja, očekujem maksimalnu kaznu za optužene – rekao je ranije Enver Zejćirović.

Enver je rekao kako neće nikad pogledati snimak zvjerskog mučenja njegovog sina. Sjećat će se sina po kafi koju su popili 16. novembra 2019. godine u Čeliću.

-Optužene sam vidio na prvom i posljednjem ročištu. Na posljednjem ročištu me je sudija pozvao u sudnicu i ja sam im rekao sve što sam imao na duši. Oni su šutjeli, niko nije ni riječ progovorio. Možda su im tako savjetovali. Znam da maksimalna kazna zatvora neće vratiti mog Edina, ali ne treba zaboraviti da smo predali peticiju kojom tražimo izmjene Krivičnog zakona. Smatram kako kazne za ovakve zločine moraju biti strožije upravo kako se nikom ili rijetko kome ne dogodi ovo što se meni dogodilo – kaže Enver Zejćirović.

Optužene je 17. novembra 2019. godine okupio Suan Halilović jer mu je, prema navodima optužnice, Zejćirović dugovao 2.000 KM. Uspjeli su ga namamiti u automobil Peugeot 607 u vlasništvu Halilovića i odmah ga tući dok su se vozili od Brčkog prema mjestu Vučilovac na obali rijeke Save.

Na nasipu u Vučilovcu optuženi su nastavili tući Zejćirovića, koristili su elektrošoker i kombinirke kojim su mu otkinuli srednji prst. Monstruozni zločin su snimali, a na snimku se moglo vidjeti kako je Halilović urinirao po krvavom tijelu Edina Zejćirovića.

Pretučenog i polomljenog Zejćirovića oni su ostavili u kanalu pored nasipa gdje se ubrzo utopio, a oni su se odvezli automobilom…

Edinov nestanak porodica je prijavila 24. novembra 2019. godine, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno 6. decembra iste godine u rejonu Vučilovca. Iza Edina je ostala tada šestogodišnja kćerkica koja je s majkom živjela u Sloveniji.