U školi u Liplju nastava obustavljena zbog problema sa izučavanjem bosanskog jezika i nehigijenskih uslova

0
U školi u Liplju nastava obustavljena zbog problema sa izučavanjem bosanskog jezika i nehigijenskih uslova
Škola u Liplju

Nemogućnost izučavanja bosanskog jezika stari je problem koji je u Liplju nadomak Zvornika prisutan i u novoj školskoj godini. Zbog toga sedam učenika područne škole jučer nije sjelo u školske klupe, a u takozvanom štrajku ostaju do daljnjeg.

Naime, učenici bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju kod Zvornika prvi dan u novoj školskoj godini nisu pohađali nastavu, a tako će biti najmanje do ponedjelja. Riječ je o takozvanom štrajku u kojem su skupa sa roditeljima jer im je onemogućeno izučavanje bosanskog jezika.

“Dogovor koji smo prošle godine postigli sa vlasti na kraju nije ispoštovan. Naime, na kraju prošle školske godine učenicima je u đačkim knjižicama upisano da su izučavali bosanski jezik, dok je u matičnim školskim knjigama, jedna od učiteljica, najvjerovatnije pod pritiskom, izvršila korekciju, napisavši da su učenici izučavali ‘jezik bošnjačkog naroda'”, kaže za Klix.ba Muharem Sinanović, predstavnik roditelja bošnjačke djece.

Problem u Liplju traje već nekoliko godina, a roditelji su ga dosad bezuspješno pokušavali riješiti u nekoliko navrata. Nakon svakog štrajka koji su održali nadležni su im obećavali da će učenici izučavati bosanski jezik, ali stvari u praksi su drugačije.

Sedam učenika nastavu pohađa u područnoj školi koja pripada Osnovnoj školi “Sveti Sava”, a Sinanović navodi da onemogućavanjem upisa izvornog naziva jezika, nadležni u Republici Srpskoj krše presude Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda Republike Srpske koji su presudili u korist bošnjačkih učenika.

“Ovo je samo jedan od problema koji je prisutan u školi u kojoj nastavu izučavaju naša djeca. Škola je i higijenski neuslovna zbog pojave raznih bakterija, a pristup zgradi otežan je zbog kamenoloma koji se nalazi u neposrednoj blizini. Nadležne smo obavijestili o svemu i nadamo se da će sve u konačnici biti riješeno. U suprotnom, naša djeca neće pohađati nastavu”, naglašava Sinanović.

Inače, teret svakog ranijeg štrajka učenici su osjetili na svojim leđima naknadno, s obzirom na to da su subotama morali nadoknađivati propuštene časove.

Kada je riječ o aktuelnom izostanku s nastave, za Klix.ba je potvrđeno da bi sastanak sa predstavnicima menadžmenta Osnovne škole “Sveti Sava” i resornog entitetskog ministarstva trebao biti održan u ponedjeljak, 6. septembra ove godine.