MUP RS-a izdao upozorenje svim vlasnicima pasa, moguće visoke kazne zbog kućnih ljubimaca

VLASNICI PASA DUŽNI SU DA POŠTUJU PROPISE KOJI SE ODNOSE NA NAČIN DRŽANJA I IZVOĐENJA KUĆNIH LJUBIMACA NA JAVNE POVRŠINE, naslov je saopštenja kojeg je MUP RS-a uputio putem društvenih mreža. Saopštenje pročitajte u nastavku, a saopštenje više izgledakao upozorenje

0
FOTO: Ilustracija

Na području Republike Srpske evidentiran je određen broj događaja u vezi sa napadima pasa prema građanima i tom prilikom je dolazilo i do nastanka ozbiljnih povreda, te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća sve vlasnike pasa da su dužni da poštuju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca i odluke o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine koje donose lokalne zajednice.

Primjetno je da broj pasa kao kućnih ljubimaca iz godine u godinu bilježi trend rasta, a samim tim se povećava i njihovo izvođenje na javna mjesta i to vrlo često opasnih životinja bez propisanih zaštitnih sredstava (povodnika i zaštitne korpe na njušci), zbog čega postoji osnovana bojazan da može doći do njihovog napada na građane.

S tim u vezi, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti ukoliko primjete kršenje člana 30. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na držanje životinja bez nadzora, a u slučaju kršenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja odmah se obavjštava veterinarski inspektor i komunalno-inspekciji organi lokalne samouprave.