Održani “Dani Drine”, odlična takmičenja u pripremi riblje čorbe i pecanju na plovak (FOTO)

0
Održani

Po osamnaesti put na Branjevu su ove nedjelje održani ‘’Dani Drine’’, takmičenje u pecanju na plovak za sportske ribolovce kao i 16. takmičenje u pripremanju riblje čorbe koje na, po mnogima, najlepšem delu reke Drine organizuje Opštinska organizacija sportskih ribolovaca ‘’Drina’’ Loznica uz podršku lokalne samouprave. Posle prošlogodišnje pauze kada manifestacija nije održana zbog pandemije kovida, ovoga puta su se ljubitelji ribolova, riblje čorbe i druženja pored reke okupili, a vreme je bilo idealno da se dan provede u prirodi.

Prema rečima Zorana Opačića, predsednika Skupštine OOSR “Drina”, ovoga puta se prve nedelje u septembru na Branjevu našlo šesnaest tročlanih takmičarskih ekipa, od kojih četiri ženske, a pecala su i dva pionira, dok se oko kotlića okupilo dvanaest ekipa.

– Na takmičarskoj stazi našlo se se ekipe iz Lukavca, Žepče, Banovića, Bratunca, svi iz susedne BiH, kao i takmičari iz Malog Zvornika, Bajine Bašte, Valjeva, Sremske Mitrovice, Gibarca kod Šida i Loznice. Dan je odličan za boravak pored reke, a ovo je ne samo najlepši deo Drine već i najbogatiji ribom. Prošle godine nismo imali ovu manifestaciju zbog pandemije, a i sada, nažalost, traje korona, ali smo, ipak, stvorili uslove za bezbedno učešće, na otvorenom smo, a između ribolovaca je dovoljna udaljenost od nekoliko metara. Za sve učesnike današnjeg druženja obezbeđene su zahvalnice, a za najbolje i pehari – kazao je Opačić dok je nadmetanje sportskih ribolovaca još uvek trajalo, a oni su svaki čas vadili ulov iz vode jer je riba ‘’radila’’.

Dok su ribolovci iz mirne Drine u tišini pecali, nešto dalje je na obali bila druga atmosfera. Žagor, cepanje drva, loženje vatre, seckanje ribe, pripremanje začina, radilo se užurbano da se što pre i bolje obave sve pripreme neophodne da riblja čorba bude što bolja. Tu su bila “Složna braća” iz Loznice, a redovni učesnici su i ekipa SRD ‘’Drina’’ iz Janje. Hasan Ibrišimović kaže da se dolazak na Branjevo ne propušta.

– Bili smo svaki put, a možda smo se samo tri puta vratili ‘’praznih šaka’’. Do sada smo osvojili dosta nagrada u pecanju i u kuvanju riblje čorbe, prvih, drugih, trećih, i svaki put, kao i danas, dolazimo po prvo mesto pa šta bude. Kuvanje ide dobro, organizacija je kao i do sada prava, neko sprema čorbu, neko gulaš. Svi kažu ima tajne, ali nema je, sve je to čisto znanje, a čorba je bolja što je više ribe. Jeste ovoga puta nešto manje ekipa, ali važno je da se ponovo družimo – kaže on dok ne ispušta kutlaču i nadgleda stanje u kotliću.

Održani "Dani Drine", odlična takmičenja u pripremi riblje čorbe i pecanju na plovak (FOTO)

Kako se pokazalo domaćini su danas bili veoma uspešni u obe kategorije. Merenja su odlučila da je u konkurencdiji seniora najuspešnija bila loznička ekipa OOSR ‘’Drina’’, druga je OOSR ‘’Drinsko jezero’’ Mali Zvornik, a treće Sportsko ribolovno društvo ‘’Tuzla’’. Kod seniorki prvo mesto uzele su Lozničanke, OOSR “Drina“, drugo je pripalo članicama “Klena“ iz Banovićia, a treće lozničkom “Mamcu“. Sa ulovom od 5.750 grama pobednik staze je Milomir Marjanović – OSR ‘’Mladica’’ Bajina Bašta, a kod dama je najuspešnija bila Alima Nedimović – “Klen“ Banovići, sa ulovom od 3.210 grama. Tri najbolje čorbe spremili su Lozničani, odnosno ekipe ‘’Veseli kotlić’, koja je bila prva ispred drugoplasirane ‘’Iz baze’’, i treće ekipe ‘’Samostalni’’.

Održani "Dani Drine", odlična takmičenja u pripremi riblje čorbe i pecanju na plovak (FOTO)

Ovogodišnji ”Dani Drine” su završeni, a očekuje se da sledeće godine bude više takmičara u obe discipline, ali i posetilaca.