Zorana Mihajlović posjetila Mali Zvornik i projekte toplane i hidroelektrane u ovoj opštini

0
Zorana Mihajlović posjetila Mali Zvornik i projekte toplane i hidroelektrane u ovoj opštini

Malozvorničku opštinu danas je posetila dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, zajedno sa Klausom Milerom, regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu, i delegacijom KfW, gde je obišla novoizgrađenu toplanu na biomasu i rekonstruisanu HE ’’Zvornik’’. Ona je navela da su prioriteti u radu ovog ministarstva ulaganje i podrška kapacitetima koji za proizvodnju električne i toplotne energije koriste obnovljive izvore.

Dve su dobre vesti za građane i građanke Malog Zvornika, prva da će sigurno grejnu sezonu sačekati sa grejanjem koje će trajati 24 sata, a ono će dolaziti iz toplane koja će trošiti biomasu, kazala je Mihajlovićeva i dodala da će ta toplana i ona koja se gradi u Priboju, biti prve u Srbiji koje koriste biomasu kao energent.

– To su prve dve toplane u Srbiji koje će 95 odsto koristiti biomasu, dakle čist izvor energije. Druga važna stvar je sve ono što je EPS u prethodnom periodu uradio, zajedno sa svojim partnerima, kako bi HE ”Zvornik” imala produžen vek, a on je još 40 godina, povećanje instalisanog kapacita i veću proizvodnju. Ono što jeste važno za Srbiju, ono što rade Ministarstvo rudarstva i energetike, EPS i Vlada Srbije u narednom periodu, jeste, biće i samo je zelena energija, odnosno zelena energetika. Mi se nalazimo na početku tog procesa, nije jednostavno, neće biti lako ni jeftino, ali isto tako može da bude jedna neverovatna šansa za budući privredni razvoj naše zemlje, ukoliko na vreme uđemo u voz koji se zove energetska tranzicija. Naša saradnja sa nemačkom vladom, i ovog ministarstva sa nemačkom KfW bankom je proteklih godina, u odnosu na sve druge partnere, jedna od najboljih i najefikasnijih. Činjenica je da smo od 2001. zajedno sa KfW-om ulagali u projekte koji su vredni 1,5 milijardi evra, samo u oblasti energetike. Pored toplana u Priboju i Malom Zvorniku gradićemo toplanu u Novom Pazaru i Majdanpeku – rekla je ona danas.

Klaus Miler čestitao je Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike na svim koracima koje je preduzelo, počevši od donošenja seta zakona ‘’kako bismo išli ka karbon neutralnoj ekonomiji’’.

– Dugogodišnji smo partneri i privilegovani smo što imamo ovako jaku ulogu u ovoj saradnji, na putu ka održivom ekonomskom razvoju, a takođe i kroz transfer tehnoloških znanja zajedno idemo ka unapređenju standarda ka ulasku u EU. Energetski sektor je ključan u našoj saradnji. Projekti na kojima zajedno radimo vredni su 1,5 milijardi evra i pokrivaju sve nivoe energetskog sektora. Povećali smo ne samo kapacitete ove hidroelektrane, već smo i smanjili emisiju ugljen-dioksida – rekao je on i najavio da će međuvladini pregovori o daljoj saradnji biti održani za mesec dana.

Predsednik malozvorničke opštine Zoran Jevtić zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i istakao da opština i dalje računa na pomoć države.

– Ovo je dokaz da Vlada Srbije vodi računa i o ovako malim opštinama, a Mali Zvornik spada u red 19 devastiranih. U slučaju izgradnje nove toplane vidi se da opština ne bi mogla da funkcioniše bez pomoći države. Dobili smo i sedam miliona dinara od ministarstva za projekat energetske sanacije i to je nova direktna korist za naše građane – istakao je on.

Vladimir Marković, pomoćnik direktora EPS-a, rekao je da  je ovo primer dobre prakse, da su za četiri godine uspeli da revitalizuju hidroelektranu, dobijena je nova mašinska i elektronska opremu i produžen rad HE ‘’Zvornik’’ uz istovremeno povećavanje njene efikasnost i pouzdanost.  U Malom Zvorniku danas je bio i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, koji je istakao da je usvajanjem seta zakona, resorno ministarstvo definisalo novu energetsku politiku i stvorena je osnova da sve lokalne samouprave imaju pomoć i korist, od izgradnje novih toplana do postavljanja opština Bogatića i Vladimiraca na evropsku energetsku mapu, kada su u pitanju geotermalni potencijali i da ‘’idemo ka cilju da budemo prvi zeleni okrug“.

T.M.S

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime