Početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i ostalim za ratne zločine na području Zvornika

Početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i drugim optuženima za zločine počinjene na području Zvornika zakazan je za 16. septembar, nakon što je ranije odgođen zbog nedolaska jednog od optuženih.

0
Potvrđena optužnica protiv Viškovića za zločine na području Vlasenice i Milića
FOTO: Ilustracija

Početak suđenja u ovom predmetu i saslušanje prvog svjedoka bili su planirani za 9. septembar 2021. godine, ali je to ročište odgođeno zbog nedolaska optuženog Ismeta Memića.

Njegov branilac Rusmir Karkin je tada kazao kako u pozivu za suđenje nije pročitao da branjenika treba obavijestiti o ročištu.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Tesliću, Doboju, Brčkom, Vlasenici i Kalinoviku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime