Olgica Markanović, Banjalučanka optužena za nadriljekarstvo pred sudom u Beogradu 21. septembra

0
Olgica Markanović, Banjalučanka optužena za nadriljekarstvo pred sudom u Beogradu 21. septembra

Olgica Markanović iz Banjaluke, optužena za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu, naći će se prvi put pred sudom 21. septembra.

Njoj je za sledeći utorak zakazan početak suđenja pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, na kojem će moći da iznese javno svoju odbranu, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

Markanović je u pritvoru od hapšenja 1. juna, a prema poslednjoj odluci o produženju pritvor može da joj traje do 24. septembra.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je 28. jula sudu optužni prijedlog protiv Markanovićke i njene saradnice J.T. zbog krivičnog djela – teško djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu.

Optužnim prijedlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićevu osudi na tri godine zatvora, a J.T. na godinu.

Markanovićevu i J. T. se terete da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru „Tayas “ u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primjenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije „lidokain – hlorida“ koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usljed nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem „plazma pen“ koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime