Vođa sektora Granične policije službenim kombijem krijumčario migrante

0
Graničari BiH uhapsili devet osoba

Vođa sektora Granične policije BiH Bogoljub Dačević (49) iz Čajniča optužen je da je službenim kombijem prokrijumčario migrante preko granice, rekli su u Tužilaštvu BiH.

Osim njega, optužnica je podignuta i protiv Branislava Blagojevića (27) i Vladimira Matovića (26), a terete se za krijumčarenje 12 migranta.

 

Optuženi se terete da su, nakon što je optuženi Dačević, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća skupina osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić, zatekao 12 ilegalnih migranata, državljana Sirije, među kojima je bilo i djece, te umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi vozilom Granične policije, povezao je migrante do mjesta Dragočeva.

U optužnici se navodi da je nakon toga od ilegalnih migranata tražio 1.500 eura, kako bi ih prevezao dalje na područje BiH. Skupina ilegalnih migranata, prikupila je 1.200 evra, koji su dali optuženom, koji je nakon toga angažovao optužene Blagojevića i Matovića, te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu, te da ih puste iz vozila na području Trnova.