Novo obdanište za dan opštine Mali Zvornik

0
Novo obdanište za dan opštine Mali Zvornik

Dan opštine u Malom Zvorniku obeležen je otvaranjem novog obdaništa Predškolske ustanove „Crvenkapa“ u mesnoj zajednici Donje naselje, a potom i svečanom sednicom lokalnog parlamenta na kojoj su uručena javna priznanja pojedincima i kolektivima za doprinos razvoju malozvorničkog kraja

Pored rukovodstva opštine, ceremoniji otvaranja novog obdaništa prisustvovali su Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji, Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, predstavnici Švajcarske agencije za saradnju i razvoj (SDC), regionalni direktor HELVETAS-a za istočnu Evorpu Jens Engeli, kao i šef programa „Reforme poreza na imovinu“ organizacije HELVETAS Srbija Aleksander Grunauer sa saradnicima.

Posle presecanja vrpce i obilaska prostorija, gostima i saradnicima zahvalio se Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik, ističući da je novo obdanište izgrađeno i opremljeno novcem iz Nagradnog fonda Vlade Švajcarske koji je Mali Zvornik osvojio kao nagradu za najbolje iskazane rezultate u okviru programa „Reforma poreza na imovinu“ u toku 2019. i 2020. godine.

– Uspešno smo završili ovaj objekat i time značajno poboljšali kapacitete za boravak dece u obdaništu. I pored teških uslova izazvanih epidemijom kovida-19, za manje od šest meseci smo završili izgradnju, a zahvalan sam i svim građanima koji su revnosno izmirivali svoje poreske obaveze i tako omogućili da naša opština dobije novčanu nagradu koju smo utrošili za ovu namenu. Očekujem da će početkom oktobra, posle zapošljavanja vaspitnog i drugog osoblja, novi vrtić početi da radi. Ovom investicijom rešavamo problem nedostatka smeštaja u vrtiću, ali i otvaramo nekoliko novih radnih mesta – rekao je predsednik Jevtić i podsetio da je za izgradnju, sa unutrašnjim opremanjem i uređenjem dvorišta iz nagradnog fonda utrošeno oko 15,3 miliona dinara bez PDV-a, kao i da će objekat moći da primi od 40 do 50 mališana, u zavisnosti od starosne grupe koja bude upisana.

Na ovaj način se rešava i problem liste čekanja na kojoj je trenutno ostalo četrdesetak mališana. Novoizgrađeni objekat ima dve zasebne učionice sa mokrim čvorom za decu, prostoriju za vaspitače, trpezariju, toalet za osoblje i samostalno grejanje sa kotlom na pelet. S obzirom na to da je objekat podignut na mestu ranije porušene zgrade Mesne zajednice Donje naselje, u sklopu obdaništa, sa zasebnim pristupom, izgrađena je i kancelarija za mesnu zajednicu sa mokrim čvorom. Jevtić je naglasio da je za potrebe prevoza obroka od matičnog objekta predškolske ustanove do novog vrtića opština nabavila dostavno vozilo, vredno dva miliona dinara, koje je ovom prilikom ustupila predškolskoj ustanovi. Dodatni troškovi na projektovanju, pripremnim radovima, priključku električne energije, hidrantskoj mreži i drugo, prema Jevtićevim rečima, koštalo je opštinu oko dodatnih milion dinara.

Ambasador Šmid pohvalio je rad opštinske uprave i podsetio da je sredstvima iz Nagradnog fonda, osim ovog objekta, finansirana i dogradnja i opremanje višenamenske učionice u sklopu objekta PU „Crvenkapa“ u mesnoj zajednici Centar sa oko pet miliona dinara, izgradnja sedam dečjih igrališta u više mesnih zajednica čija vrednost je oko 17 miliona dinara, nabavka i postavljanje oko 5.000 tabli sa nazivima ulica i kućnim brojevima u sklopu projekta Ažuriranja adresnog registra, sa oko 3,2 miliona dinara, kao i nabavka i postavljanje pet nadstrešnica na autobuskim stajalištima za šta je izdvojeno oko 2,8 miliona dinara, bez PDV-a.

Novo obdanište za dan opštine Mali Zvornik

– Lokalna poreska administracija bila je efikasna i ažurirala je bazu poreskih obveznika, čime je unapredila naplatu poreza. Mali Zvornik je osvojio prvu nagradu među 44 lokalne samouprave koje su se takmičile u naplaćivanju poreza na imovinu – rekao je on.

U ime Vlade Srbije, zahvalio se ministar Nenad Popović ističući da se u poslednjih nekoliko godina Mali Zvornik krupnim koracima odvaja od društva nerazvijenih opština i da mu je utoliko zadovoljstvo veće što prisustvuje proslavi Dana opštine.

– Švajcarska je na prvom mestu kada je reč o socijalnoj politici i uz njihovu pomoć naučićemo mnogo toga. Pored prirodnih potencijala Mali Zvornik ima i najvažniji resurs, a to su ljudi. To su dobri radnici, inženjeri, stručnjaci u upravi i taj resurs treba još više izgrađivati. Srbija pomaže razvoj svog zapadnog dela i u narednim godinama slede veliki projekti. Izgrdanja auto-puta Ruma-Šabac i most kod Šapca će biti završeni do kraja sledeće godine, a brza saobraćajnica Šabac-Loznica počeće da se gradi narednih nedelja. Već 2023. do Šapca će se stizati za malo više od pola sata, a do Beograda za sat i 15 minuta. Pored toga, razvojem turizma ljudi u ovom delu Podrinja živeće bolje – poručio je ministar Popović.

Priznanja

Na Svečanoj sednici Skupštine povodom Dana opštine, kao poseban oblik zahvalnosti za angažovanje na realizaciji različitih projekata Opština Mali Zvornik je organizacijama i pojedincima dodelila plakete, povelje i zahvalnice, kao javna opštinska priznanja. Opštinske povelje dodeljene su Beratu Išaširu, direktoru Privrednog društava „Kajra tekstil“, Aleksandru Jokiću, direktoru Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“, Ivanu Isailoviću, predsediku opštine Krupanj, Dr Miroslavu Milankovu, načelniku Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatoligiju u Novom Sadu, i Nenadu Krstiću, narodnom poslaniku iz Trgovišta.

Plakete opštine uručene su Švajcarsakoj agenciji za razvoj i saradnju, HELVETAS-u iz Beograda, Sonji Vasić, košarkaškoj reprezentativki Srbije, Bokserkom klubu „Obilić“ iz Malog Zvornika, Dr Milanu Stajiću, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije na Institutu za ortopediju Banjica u Beogradu, malozvorničkom Domu Zdravlja i Policijskoj stanici, a posthumno Zvonku Vasiljeviću, pilotu kapetanu prve klase iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile. Zahvalnice su dodeljene Valentini Ristić, direktorki Doma zdravlja u Malom Zvorniku, Radenku Petroviću, načelniku Policijske stanice, Goranu Mišiću, predsedniku FK „Rudar“ iz Brasine, i Žarku Milovanoviću, poljoprivderniku iz Velike Reke.

S. Pajić za Loznicke novosti