Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

0
Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Oktobar je mjesec tokom kojeg se u cijelom svijetu promoviše borba protiv karcinoma dojke, kako bi se skrenula pažnja na raširenost ovog oboljenja, podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i kako bi se ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u savremenom svijetu od koje svake godine oboli oko milion žena širom planete.

➡Ukoliko se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatno liječenje i dijagnostiku vjerovatnoća za izlječenje je mnogo veća nego kada se ova bolest otkrije u odmakloj fazi.

Redovni preventivni pregledi su jedini pouzdan i učinkovit način za očuvanje i unapređenje zdravlja. Oni podrazumijevaju samopregled, kao i čitav niz dijagnostičkih metoda koje su bezbolne, komforne i izuzetno precizne.

➡U toku ovog mjeseca apelujemo na žene da obave samopregled, posjete svog ginekologa ili ljekara opšte prakse i obave preventivni pregled dojke, posebno žene koje pripadaju starijoj životnoj dobi. Ove preglede treba ponoviti jednom u periodu od dvije godine, a samopregledi se mogu obavljati jednom mjesečno.

SAMOPREGLED

Za samopregled dojki potrebno je izdvojiti samo deset minuta i započeti ga ispred ogledala prilikom čega se upoređuje njihova simetrija i moguće promjene na koži ili bradavicama. Zatim se nastavlja samopregled opipavanjem dojki u uspravnom i ležećem položaju, pri čemu je osnovno pravilo da se lijeva dojka opipava desnom rukom, a desna dojka lijevom rukom. U uspravnom položaju, pregled dojke se vrši tako da se ruka na istoj strani kao i dojka opusti niz telo, a zatim podigne kako bi se još lakše pronašle grudvice. Palpaciju je najbolje uraditi počevši od pazuha, a zatim se kretati, kružnim pokretima, prema bradavici. Isto treba uraditi sa drugom dojkom i ponoviti ponovo u ležećem položaju.

Ukoliko tokom pregleda dojki primjetite uvećanje dojke, koje ranije nije postojalo, čvorić, kvržicu ili zadebljanje na bilo kom dijelu dojke, promijenjenu boju i izgled kože dojke sa crvenilom, pojavom nabora, iscjedka iz bradavice (van perioda dojenja), promjenom izgleda bradavica koje postaju uvučene, čvor u pazušnoj jami ili neku drugu neuobičajnu promjenu – nema potrebe da paničite, ali je potrebno da se obavezno posavjetujete sa svojim izabranim doktorom.

VAŽNO JE ZNATI:

 Ukoliko je otkriven na vrijeme, karcinom dojke je izlječiv u velikom procentu;

 Većina promjena na koži nije karcinom, ali svaka neuobičajna promjena zahtjeva neodložan pregled kod ljekara.

Redovni preventivni pregledi su jedini pouzdan i najefikasniji način za očuvanje zdravlja!