Ovi telefoni sljedeće nedjelje ostaju bez WhatsAppa

0

Milioni ljudi širom svijeta bi sljedeće nedjelje mogli da ostanu bez svojih poruka, fotografija i kontakata iz WhatsApp aplikacije, pošto od 1. novembra prestaje podrška za neke od najpopularnijih telefona starije generacije.

Riječ je o ukupno 43 Android i iOS modela čiji će korisnici ostati bez mogućnosti da šalju poruke i fotografije ili da obavljaju video pozive, od sljedećeg ponedjeljka.

Uređaji o kojima je riječ su telefoni koji koriste Android u verziji 4.0.4 ili stariji, kao i iPhone uređaje sa iOS 9 oprativnim sistemom ili nekom starijom verzijom.

Bez mogućnosti da koriste WhatsApp ostaće korisnici sljedećih uređaja:

  • Samsung – Galaxy S3 Mini, Trend II, Trend Lite, Core, Ace 2, Galaxy SII, Galaxy Xcover 2, Galaxy Core
  • Huawei – Ascend G740, Ascend Mate, Ascend D Quad XL, Ascend D1 Quad XL, Ascend P1 S i Ascend D2
  • LG – Lucid 2, LG Optimus F7, LG Optimus F5, Optimus L3 II Dual, Optimus L5, Optimus L5 II, Optimus L5 Dual, Optimus L3 II, Optimus L7, Optimus L7 II Dual, Optimus L7 II, Optimus F6, Enact, Optimus L4 II Dual, Optimus F3, Optimus L4 II, Optimus L2 II, Optimus Nitro HD, 4X HD and Optimus F3Q
  • iPhone – SE, 6S i 6S Plus
  • Sony – Xperia Miro, Sony Xperia Neo L i Xperia Arc S
  • ZTE – Grand S Flex, V956, Grand X Quad V987 i Grand Memo.

A ukoliko ne planirate u skorije vrijeme da mijenjate svoj stari telefon, ažuriranje WhatsApp aplikacije na najnoviju verziju bi trebalo da riješi ovaj potencijalni problem, ali samo ukoliko operativni sistem telefona može da podrži ažuriranje aplikacije (tako će npr. šest godina star iPhone 6S Plus ove jeseni će moći da se ažurirate na iOS 15).

Verziju aplikacije koju trenutno koristite, kao i to da li je moguće apdejtovati je na vašem telefonu možete provjeriti i podešavanjima (Settings) same aplikacije.

Inače, sa novim ažuriranjem, WhatsApp će dodati veliki broj novih funkcija za novije telefone u svoju aplikaciju, kao što su: “kontrolna linija”, mogućnost prebacivanja četova sa iPhone na Android, redizajnirane glasovne poruke, grupne glasovne četove…

(Telegraf)