Delegacija TDBB i općine Karatay posjetili Kamenicu (VIDEO)

0
Delegacija TDBB i općine Karatay posjetili Kamenicu (VIDEO)

Prijatelji iz Republike Turske iz Saveza općina turskog svijeta su ovih dana posjetili spomen obilježje u Kamenici. U delegaciji su bili načelnik općine Karatay Hasan Kilca, generalni sekretar TDBB-a Fahri Solak, pomoćnici načelnika općine Karatay Mehmet Egin, Mehmet Toknal, Ramazan Ševik i Osman Ciger, te Kenan Ibrišimović iz TDBB.

Oni su podržali projekat izgradnje spomen obilježja u Kamenici, te se danas uvjerili o urađenom poslu. Na dočeku prijateljima su bili članovi Građevinskog odbora za izgradnju obilježja na čeli sa predsjednikom Mersedom Mehmedović. Koliko je bila važna ova posjeta govori podatak da su musafire dočekali izalanik muftije tuzlanskog Vahid ef. fazlovića Idriz ef. Memić i direktor Uprave za dministrativne i pravne poslove Rijaseta IZ-e Mensuir Karadža sa saradnicima, te glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić.

Domaćini su predstavili važnost projekta, te poslove koji se planiraju uraditi u narenom periodu. Gosti su izrazili zadovoljstvo što su učestvovali u izgradnji ovog spomen obilježja, te predočili brojne projekte koji se realiziraju širom Bosne i Hercegovine.

U Kamenici kod Zvornika već treću godinu gradi se Centralno šehidsko spomen obilježje triju mjesnih zajednica: Kamenica Gornja, Kamenica Donja i Glodi i to sredstvima, kako pojedinaca, tako i određenih institucija, udruženja i organizacija.

Svoju značajnu finasijsku pomoć dali su i predstavnici turske općine Karatay iz Konyie koji su u petak, 5. novembra, obišli Spomen obilježje , koje je uz veliki angažman mnogih sa ovih prostora skoro pri kraju izgradnje.

Detaljnije o ovoj posjeti u video prilogu televizije Podrinje Janja