Kako je iz jezera Modrac izvađen najveći šaran svih vremena!?

Kako je u Modracu izvađen najveći šaran svih vremena!?
FOTO: Priroda lov i ribolov

Neke 2000. godine u hladnom mjesecu decembru na Jezeru Modrac (BiH) ribočuvari Derviš i Husnija su u redovnoj kontroli sa čamcem pronašli mrežu a u mreži maticu ženke Šarana 41.380 kg.

Brzo su je oslobodili iz mreže i pokušali oživjeti, ali bez'uspješno, već je pokazivala znakove velike iscrpljenosti i umora od pokušavanja da se oslobodi mreže. Događaj je dospio na mnoge naslovnice ribolovnih časopisa vodećih država u Evropi i mnogi mediji su okarakterisali da je ovo svjetski rekord Šarana po težini ali da nije validan zbog uhvaćenosti u mreži.

Kako je u Modracu izvađen najveći šaran svih vremena!?

Priča je preuzeta sa facebook stranice i grupe Priroda LOV i RIBOLOV,    
Ovu facebook stranicu možete zapratiti klikom na link OVDJE!
Ova priča od prije 21 godinu objavljena je sa ciljem da ukaže na štetu koju donosi krivolov na vodama u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ubijena matica šarana sa ovom masom za samo jednu sezonu izmrijesti ogromnu količinu mlađi šarana i to prirodnim putem. Dva srednja mrijestilišta ne mogu postići ono što je činila ova jedna matica koja je ubijena bog nečije pohlepe i želje za brzom zaradom koja je nanijela nesagledivu štetu jezeru Modrac.
Pored toga što je jezero ostalo bez kapitalnog primjerka šarana kojeg bi mnogi svjetski ribolovci zasigurno došli loviti, proces razmnožavanja ribe je uveliko unazađen u samom jezeru.
Zbog svega navedenog, ako prilikom pecanja primjetite krivolovce sa mrežama u svojoj blizini, odmah pozovite ribočuvare zadužene za riječno područje (broj telefona se uglavnom nalazi na dnevnoj ili godišnjoj dozvoli za pecanje).