Nova varijanta koronavirusa Omicron nastavlja da se širi

0
Lab technician holding swab collection kit,Coronavirus COVID-19 specimen collecting equipment,DNA nasal and oral swabbing for PCR polymerase chain reaction laboratory testing procedure and shipping

Nova varijanta koronavirusa Omicron nastavila se širiti svijetom, dva slučaja otkrivena su u Australiji, a sve više zemalja pokušava da se zatvori uvođenjem ograničenja putovanja, javlja Reuters.

Zdravstveni zvaničnici u najmnogoljudnijoj australskoj državi, Novom Južnom Velsu, rekli su da su dva putnika koja su u subotu navečer stigla u Sidnej iz južne Afrike bila pozitivna na Omicron varijantu koronavirusa.

Obje osobe su bile asimptomatske, potpuno vakcinisane i u karantini, saopštio je NSW Health. Još 12 putnika iz južne Afrike također je bilo u 14-dnevnom hotelskom karantinu, dok je oko 260 drugih putnika i članova posade upućeno u izolaciju.

Slučajevi iz Australije bili su najnoviji pokazatelj da bi varijantu moglo biti teško obuzdati.

Prvi put otkriven u Južnoj Africi, od tada je otkriven u Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu. Austrija je u nedjelju vodila istragu o sumnjivom slučaju.