Poledica, smetovi i odroni ovog jutra prava opasnost na putevima ovog jutra u BiH

0
Poledica i odrono opasnosti na putevima ovog jutra u BiH
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Na kolovozima u Bosni i Hercegovini mjestimično ima poledice, a u višim predjelima i preko planinskih prevoja i zaostalog snijega.

Iz Auto-moto saveza RS skreću pažnju na učestale odrone na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Saobraćaj se na putevima u „Oblasti 7“, koje održavaju „Zvornik putevi“, odvija po mokrim kolovozima

Na dijelu regonalnog puta Klanci-Ulog, preko prevoja Morine saobraćaj je, zbog snježnih smetova obustavljen.

Zbog rekonstrukcije magistralnog puta Draksenić – Vrbaška jedan – Vrbaška dva obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila i preusmjerava se na alternativni pravac Gradiška – Banjaluka – Prijedor – Kozarska Dubica.

Izmijenjen je režim saobraćaja na spoju magistralnih puteva Kobaš-Derventa-Žirovine i Derventa (Žirovine) – Vrhovi, na putu Rudanka – Doboj jedan, Kozarska Dubica – Draksenić – Jasenovac, Banjaluka (Rudarska) – Stari Majdan, Gradiška – Nova Topola, Kotor Varoš – Obodnik, Crna Rijeka – granica Republike Srpske/Ugar, Bistrica – Pale jedan i Bistrica – Podgrab jedan, Šipovo – Novo Selo, Dobro Polje – Jažići – Grajsoljci, Tedin Han – Križ.

Radi bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini – GP Šćepan Polje u opštini Foča od 8.00 do 16.00 časova dolaziće do povremenih obustava saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima Stanić Rijeka – auto-put – Banjaluka i Granični prelaz Rača-Obudovac kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, a vozači treba da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu Polje-Podnovlje, za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na dionici Brod na Drini – Šćepan Poljeza sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona,saopšteno je jutros iz AMS RS–a.

Iz BiHAMK-a je saopšteno:

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj kod mjesta Poljice u blizini Maglaja, na magistralnom putu Maglaj-Doboj. U toku je policijski uviđaj.

Na dionicama cesta preko planinskih prijevoja mjestimice ima ugaženog snijega i poledice na kolniku, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na dionici M-15 Livno – Šujica preko prijevoja Borova Glava upozoravamo vozače na učestale izlaske divljih konja na kolnik.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.
__________________________________________
Zbog radova na dionicama A-1 Kakanj – Visoko (most u naselju Dobrinje) i Podlugovi – Sarajevo sjever promet se odvija usporeno.

Zbog radova u tunelu Skela na dionici M-5 Jajce – Donji Vakuf, promet se odvija usporeno jednim prometnim trakom, dok se u vremenu od 22:00 sata do 06:00 sati promet kroz tunel potpuno obustavlja. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug firme Metaling).

Na dionici M-14.1 Vrbaška – Drakšenić (cesta koja vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavlja se promet za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na području općine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Upozoravamo vozače na učestale odrone kamenja i zemlje na kolnik na dionici M-17.5 Blidinje – Jablanica.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici M-4 Tuzla – Kalesija (Simin Han – Caparde), promet se obustavlja od 22:00 do 06:00 sati. Za vrijeme obustave, osobna vozila iz pravca Kalesije prometuju obilaznicom oko tunela, dok se sva vozila iz smjera Tuzle preusmjeravaju preko Dubrava.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izvođenja radova u Mostaru, za sav promet zatvoren je dio ulice Kralja Tomislava (Avenija) od raskrižja ulica Dubrovačka i Splitska do raskrižja sa ulicom Kralja Petra Krešimira IV.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:
– M-5 Gromiljak – Blažuj (Bilalovac),
– M-6 Grude – Ljubuški,
– M-6.1 Mostar – Nevesinje (dionica Bakračuša – Nevesinje)
– M-16 Livno – Šujica (Borova Glava),
– M-17 Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Mostar – Jablanica (od Komadinovog vrela do mosta Begića i
Begovića) Buna – Tasovčići, Ozimica – Topčić Polje (Donja Golubinja),
– M-17.4 Čitluk – Mostar.
_____________________________________________
Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko – Gunja.
_____________________________________________
Sukladno zakonskim odredbama, do 01.04. iduće godine na cestama u BIH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.
________________________________
Saopšteno je iz IC AMSBIH-a