Upaljen žuti meteoalarm za područje Bosne i Hercegovine

0
Upaljen žuti meteoalarm za područje Bosne i Hercegovine
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Većinom će padati susnježica ili snijeg, a u nizinama može padati i kiša. U višim područjima će padati samo snijeg, a na jugu zemlje kiša.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 5 stepeni, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa susnježicom ili kišom, snijeg od poslijepodnevnih sati i tokom noći na utorak. Temperatura zraka između 1 i 3 stepena.

Upaljen je žuti meteolaram za nekoliko bh. regija i to zbog vjetra i obilnih padavina. U regija Livno očekuju se udari vjetra od 40 do 50 kilometara na sat.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar – navodi se na stranici Federalnog hidrometorološkog zavoda.
U Foči se očekuju mjestimično obilnije padaline oko 30 milimetara za 24 sata te se očekuje novi snijeg koji će biti viši od 10 centimetara, posebno u planinskim predjelima.

I za regiju Trebinje se očekuju mjestimično obilnije padaline od 30 do 45 milimetara za 24 sata.

Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode – upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema evropskim hidrometeorološkim zahvatima, regija zapadne Srbije mogla bi sutra biti pod žutim meteoalarmom zbog niskih temperatura i snijega, što će se vjerojatno odraziti i na područje Zvornika i okoline za koje danas i sutra nisu još uvijek upaljeni meteoalrmi.