SIPA uhapsila pet osoba zbog ratnih zločina u okolini Sarajeva, poznata imena uhapšenih

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros pet osoba zbog sumnje da su počinile zločine nad srpskim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u okolini Sarajeva.

0
SIPA uhapsila pet osoba zbog ratnih zločina u okolini Sarajeva, poznata imena uhapšenih
FOTO: Ilustracija

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, osumnjičeni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno kako se istraga odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru “Osnovna škola ‘Aleksa Šantić’” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

“Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava. Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici Četvrte motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako je zaključeno, u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se radi o petorici pripadnika 4. motorizovane brigade Armije RBiH, a kako prenosi N1, radi se o Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muju Vatrešu i Sulji Hebibu.

Advokatica Sabina Mehić, koja je inače pravni zastupnik još uvijek nije dobila poziv Tužilaštva BiH, a iz medija je saznala imena uhapšenih