Blokada saobraćaja na putu Loznica-Valjevo, protesti protiv kompanije “Rio Tinto”

0
Blokada saobraćaja na putu Loznica-Valjevo, protesti protiv kompanije

U 13 časova u centru Brezjaka danas je počela blokada magistralnog puta Loznica – Valjevo koja trajala do 16 sati i protekla je mirno. Današnji protest organizovan je posle gotovo mesec dana pauze od prethodnog, a na blokade puteva izašlo se pod sloganom ‘’Znamo da ne damo“.

Građane je pozvao  Savez ekoloških organizacija Srbije, a jedna od pet članica je i Udruženje ‘’Ne damo Jadar’’ čiji je potpredsednik Zlatko Kokanović govorio za portal LN.

– Razlog za nastavak blokada su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se nastavlja sa projektom ‘’Jadar’’ i najnovija da će, ako se odustane od toga projekta, morati da se isplati milijardu evra odštete. Mi smo 16. decembra podneli zahtev Vladi Srbije da se povuče Prostorni plan za područje posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala ‘’Jadar’’, a imamo i tužbu Ustavnom sudu podnetu još 2020. Ako predsednik i Vlada ne povuku Prostorni plan nastavljamo sa blokadama do ispunjenja zahteva. Trenutno nismo dogovorili nikakav rok, ali ćemo to uraditi. Možemo očekivati naredne dve, tri subote sigurno blokade, a za dalje ćemo videti, možda se desi da pređemo u blokade do ispunjenja zahteva. Niko nas nije u međuvremenu kontaktirao, a predstavnici države su obećali da će slušati volju naroda. Naš krajnji cilj je da nema rudnika i da niko ne može  da iskopava, ne samo ‘’Rio Tinto’’ nego bilo ko, da se stavi pod trajnu zaštitu ova naša dolina, da nema istraživanja i eksploatacije jadarita, litijuma i borata, a takođe ni na celoj teritoriji Republike Srbije – kazao je Kokanović danas.

Blokada saobraćaja na putu Loznica-Valjevo, protesti protiv kompanije "Rio Tinto"

Okupljeni meštani Brezjaka, Gornjih Nedeljica i ostalih sela gornjeg Jadra gde kompanija ‘’Rio Tinto’’ planira otvaranje rudnika jadarita nosili su transparente sa natpisima ‘’Ne damo Jadar’’, ‘’Nema rudnika – nema referenduma’’, ‘’Ne rudnik –da život’’, ‘’Litijum u Levču – Ne Odbranimo Rekovac’’.