Dva od tri prodata nova vozila lani u Norveskoj električni

0

Prodaja električnih automobila u Norveškoj porasla je prošle godine za 48 posto, što je obezbjedilo da gotovo dva od svaka tri nova prodata četvorotočkaša budu automobili na baterije, pri čemu je Tesla bio najprodavaniji brend.

Stremeći ka tome da postane prva država u svijetu koja će okončati prodaju benzinskih i dizel automobila do 2025, Norveška, inače veliki proizvođač nafte, izuzela je prodaju električnih vozila na baterije (BEV) od poreza, koji važi za automobile sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Tesla je na norveškom tržištu automobila prošle godine stekao tržišni udio od 11,5 procenata, i prvi put postao brend broj jedan po prodaji u cijeloj godini, potisnuvši sa čelne pozicije njemački Volkswagen čiji udio na tržištu iznosi 9,4 posto, prenosi Rojters.

Najpopularniji automobil godine u ovoj nordijskoj zemlji bio je Teslin Model 3, a slijede Tojotin hibrid RAV4, jedini među 10 najprodavanijih vozila koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, i Volkswagenov električni model ID.4, koji je zauzelo treće mjesto.