ZALOGE „PAVGORDA“ NA IMOVINU „ALUMINE“ NIŠTAVE I BEZ PRAVNOG DEJSTVA (VIDEO)

0
ZALOGE „PAVGORDA“ NA IMOVINU „ALUMINE“ NIŠTAVE I BEZ PRAVNOG DEJSTVA (VIDEO)

Kompanija „Alumina“obavještava javnost da je Viši privredni sud u Banjaluci 15. decembra 2021. godine pravosnažno potvrdio da su zaloge firme „Pavgord“ iz Foče na imovinu kompanije „Alumine“ ništave i bez pravnog dejstva. 

U saopštenju za javnost menadžment „Alumine“ navodi da je Okružni privredni sud u Banjaluci 5. februara prošle godine donio prvostepenu odluku kojom je utvrdio ništavost tri zaloge koje su 2012. godine upisali raniji litvanski vlasnici na imovini „Alumine“, a koje su kasnije, volšebnim radnjama sa litvanske Ukio banke prešle na fočanski „Pavgord“.

Upravo po ovako ništavim zalogama, sudije pojedinici iz Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini su obavezali „Aluminu“ da „Pavgordu“ plati više od 122 miliona KM, što sa kamatama iznosi preko 244 miliona KM, navodi se u saopštenju. 

Uprava kompanije „Alumina“ i njen pravni tim godinama ukazuju na nevažnost ovih  zaloga koje su prije nekoliko mjeseci, uz nezakonite odluke dva pomenuta suda, dovele do toga da „Alumina“ podnese i prijedlog za otvaranje stečaja.

Očigledno nerazumjevanje ili osionost sudija pojedinaca, koji su bili dužni da na ništavost paze po službenoj dužnosti,  dovela je „Aluminu“ i 1.500 radnih mjesta do ivice ugroženosti pravne i poslovne egzistencije. 

Nakon posljednje odluke Višeg privrednog suda u Banjaluci, menadžment „Alumine“ očekuje da se izvršni postupak koji vodi „Pavgord“ protiv „Alumine“ u cilju naplate iznosa od preko 244 miliona KM, obustavi bez odlaganja. 

Očekujemo da se i svi ostali postupci po osnovu istih ili sličnih zaloga obustave, jer su upravo u posljednjim odlukama privrednih sudova na decidan način navedene samo neke nezakonitosti u postupanju ranijih litvanskih vlasnika, a iz kojih nezakonitosti ništa ne može da traži ili očekuje fočanski „Pavgord“. 

Menadžment „Alumine“ poziva institucije pravnog sistema da preduzmu pravne radnje u cilju sankcionisanja onih pojedinaca koji su omogućili da se dugi niz godina poslovanje „Alumine“ ugrožava upotrebnom nezakonitih zaloga litvanske Ukio banke, navodi se na kraju saopštenja menadžmenta privrednog društva „Alumina“.