Magla i snijeg otežavaju saobraćaj na području Zvornika i okoline

0
Magla i snijeg otežavaju saobraćaj na području Zvornika i okoline
FOTO: Arhiv

Saobraćaj se na putevima u „Oblasti 7“, koje održavaju „Zvornik putevi“, odvija po mokrim kolovozima. Na putnim pravcima u višim predjelima na kolovozima ima raskvašenog snijega u visini do 2 cm, a mjestimično umjerene magle koja smanjuje vidljivost do 150 metara ima na putnom pravcu Šepak-Zvornik-Vlasenica. Sve ekipe za održavanje kompanije Zvornik-putevi nalaze se na terenu.

Temperature vazduha jutros se kreću u intervalu od -7º u višim do -1º u nižim predjelima regije Birča.

Stanje na cestama U BHi 12. 01. 2022. u 06 : 30 sati

Zbog zasniježenih kolovoza i poledice na dionicama u višim predjelima i preko prevoja odvijanje saobraćaja je usporeno, pa vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju. U nižim predjelima kolovozi su pretežno mokri i klizavi, a zbog niskih temperatura i na ovim dionicama skrećemo pažnju na formiranje poledice. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj. Vozačima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju i podsjećamo da je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici mag. puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići (na samoj liniji razgraničenja), odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom. Napominjemo da su u toku radovi na sanaciji ovog klizišta.

Zbog radova u tunelu “Čeljigovići” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta M-I 114 Lapišnica-Ljubogošta. Planirano je da radovi traju do 31.01.2022. godine, pa vozače molimo da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog radova na izgradnji vodovodne mreže, do 13.01.2022. godine biće izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu MI-108, dionica Lamovita-Ivanjska, ukupne dužine 690 m. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštovanje je obavezno.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na spoju magistralnih puteva MI-102 Kobaš-Derventa-Žirovine i MI-103 Derventa (Žirovine)-Vrhovi, pa vozače molimo da voze opreznije i da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju (do 12.01.2022.).

Zbog radova u tunelu “Ugar”, na magistralnom putu MI-101 dionica Crna Rijeka-granica RS (Ugar) izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. (31.01.2022.)

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu MII-502, dionica Banjaluka-Stari Majdan 2, zbog izvođenja radova od 20.12.2021. do 30.03.2022. godine.

Na regionalnom putu R-459 Ugljevička Obrijež-Bobetino brdo, u rejonu Gornje Čađavice, raskrsnica “Numera” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Prohodan je put RI-1105 dionica Vodice-Vrbaška 1, poddionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji regionalnog puta RI-2109 (stara oznaka R-415), dionica Šipovo-granica RS/FBiH (Novo Selo), izmijenjen je režim vožnje i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija koja reguliše saobraćaj, u periodu od 07.10.2021. do 01.10.2022. godine, na stacionaži od 0+000 do 15+100 km.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Danas, 12.01.2022. godine u 20:00 časova na relaciji GP Deleuša-Gacko-Nevesinje-gr RS/FBiH Velagić kretaće se vangabaritni teret u pratnji policije i ovlaštenih lica iz stručne pratnje, pa vozače molimo da voze opreznije i poštuju uputstva lica iz pratnje.

Na putnim pravcima:​

Kotor Varoš-Banja Luka-autoput-GP Gradiška (10.01-14.01.2022.)

GP Deleuša-Gacko-Nevesinje-Gr.RS/FBiH Velagić (11.01-14.01.2022.)

GP Vardište-Gr. RS/FBiH Novo Goražde…gr. FBiH/RS Ustikolina-Gacko (od 10.01. do 20.01.2022.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputsva ovlaštenih osoba iz pratnje.

Zabrane

Od 02.06.2021. na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu 3104 (stara oznaka R-472) dionica Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

Na putevima u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda, a zbog niske temperature poledice ima i u nižim predjelima, posebno na mostovima i prilazima tunelima. Sniježnih nanosa ima mjestimično na putevima: Priluka-Glamoč-Mlinište, Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. U Hercegovini i zapadnoj Bosni skrećemo pažnju na jak vjetar. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na graničnom prelazu Izačić obustavljen je saobraćaj za šlepere i teretna vozila sa prikolicom. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.