Saobraćaj na mokrim kolovozima na području Zvornika i okoline

Saobraćaj na mokrim kolovozima na području Zvornika i okoline
FOTO: Arhiv - Ilustracija

Saobraćaj se na putevima u „Oblasti 7“, koje održavaju „Zvornik putevi“, odvija po mokrim kolovozima. Na putevima nema ostataka snijega ni leda.

Temperature vazduha jutros se kreću u intervalu od -4º u višim do 0º u nižim predjelima regije srednjeg Podrinja.

Saobraćaj se na većini puteva u RS odvija nesmetano. Zbog niskih temperatura, skrećemo pažnju na poledicu, posebno u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj. Vozačima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju i podsjećamo da je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici mag. puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići (na samoj liniji razgraničenja), odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom. Napominjemo da su u toku radovi na sanaciji ovog klizišta.

Zbog radova u tunelu “Čeljigovići” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta M-I 114 Lapišnica-Ljubogošta. Planirano je da radovi traju do 31.01.2022. godine, pa vozače molimo da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog radova u tunelu “Ugar”, na magistralnom putu MI-101 dionica Crna Rijeka-granica RS (Ugar) izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. (31.01.2022.)

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu MII-502, dionica Banjaluka-Stari Majdan 2, zbog izvođenja radova od 20.12.2021. do 30.03.2022. godine.

Na regionalnom putu R-459 Ugljevička Obrijež-Bobetino brdo, u rejonu Gornje Čađavice, raskrsnica “Numera” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Prohodan je put RI-1105 dionica Vodice-Vrbaška 1, poddionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji regionalnog puta RI-2109 (stara oznaka R-415), dionica Šipovo-granica RS/FBiH (Novo Selo), izmijenjen je režim vožnje i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija koja reguliše saobraćaj, u periodu od 07.10.2021. do 01.10.2022. godine, na stacionaži od 0+000 do 15+100 km.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima:​ Gp Vardište-Gr. RS/FBiH Novo Goražde…gr. FBiH/RS Ustikolina-Gacko (od 10.01. do 20.01.2022.), Gr. FBiH/RS Stanić Rijeka-gr. RS/FBiH Karuše (13.01.-25.01.2022.), Gr FBiH/Rs Stanić Rijeka-autoput-Banja Luka-Sim Impeks (14.01.-18.01.2022.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputsva ovlaštenih osoba iz pratnje.

​Zabrane

Od 02.06.2021. na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu 3104 (stara oznaka R-472) dionica Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

Zbog niskih jutarnjih temperatura poledica se može očekivati, kako na dionicama puteva u višim planinskim predjelima, tako i u nižim predjelima, posebno na mostovima i prilazima tunelima. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Na magistralnom putu Livno-Šuica skrećemo pažnju na izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časovima (23:30 do 04:30 časova) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom. U noćnim časovima (22-06 časova) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraćaj se odvija na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja.

POVODOM DANA VOZAČA I AUTOMEHANIČARA KOJI SE OBILjEŽAVA 15. JANUARA, AMS RS UPUĆUJE ČESTITKE!
Raspon rupa svi automobili