Putevi u Zvorniku jutros mjestimično klizavi, usporen saobraćaj kroz tunel Čaklovići u večernjim terminima

Saobraćaj se na putevima u „Oblasti 7“, koje održavaju „Zvornik putevi“, odvija po suhim i mjestimično mokrim kolovozima. Temperature vazduha jutros se kreću u intervalu od -2º u višim do 2º u nižim predjelima zvorničke regije. U nastavku prenosimo informacije o stanju na putevima koje je jutros saopštio Auto-moto Savez Republike Srpske

0
Putevi u Zvorniku jutros mjestimično klizavi, usporen saobraćaj kroz tunel Čaklovići u večernjim terminima
FOTO: Arhiv

Saobraćaj se jutros na većini puteva u RS odvija po vlažnim kolovozima. Zbog niskih jutarnjih temperatura, poledica je moguća u višim predjelima, preko prevoja, nadvožnjaka i na prilazima tunelima. U kotlinama i duž riječnih tokova, skrećemo pažnju na mjestimičnu maglu, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i i pored kamenih kosina, na povećanu opasnost od odrona. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, privremena signalizacija reguliše saobraćaj, čije je poštovanje obavezno. Vozačima savjetujemo da voze oprezno, te da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici mag. puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići (na samoj liniji razgraničenja), odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Produženi su radovi na regionalnim putevima RI-2102, dionica Srbac-Gornja Vijaka1-Gornja Vijaka 2-Razboj, RI-3106 dionica Razboj-Tedin Han i RI-3105, dionica Tedin Han-Teslić zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja, pa vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2022. godine).

Na regionalnom putu Bistrica-Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom. Napominjemo da su u toku radovi na sanaciji ovog klizišta.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu MII-502, dionica Banjaluka-Stari Majdan 2, zbog izvođenja radova od 20.12.2021. do 30.03.2022. godine.

Prohodan je put RI-1105 dionica Vodice-Vrbaška 1, poddionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog izvođenja radova na rehabilitaciji regionalnog puta RI-2109 (stara oznaka R-415), dionica Šipovo-granica RS/FBiH (Novo Selo), izmijenjen je režim vožnje i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija koja reguliše saobraćaj, u periodu od 07.10.2021. do 01.10.2022. godine, na stacionaži od 0+000 do 15+100 km.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

​Zabrane

Od 02.06.2021. na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu 3104 (stara oznaka R-472) dionica Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

AMS RS

Provjerite trajanje kutije prve pomoći, ne bacajte, donesite u AMD!
BANjA LUKA – Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Crveni krst Republike Srpske (RS) pozivaju sve vozače da provjere važenje kutije prve pomoći u vozilu i ako je medicinskim materijalima u njoj istekao rok trajanja, zamijene iste novim, a stare poklone
AMS RS. AMS RS će poklonjene medicinske materijale predati Crvenom krstu RS na korišćenje u praktičnim vježbama osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila.Naziv ove preventivne aktivnosti je “Provjeri, ne bacaj, donesi u AMD!” i trajaće do 31.
marta ove godine.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) obavještava sve vozače da je od 1. novembra 2021. godine na snazi Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila 2022. godine posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285, informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i na broj 066/823-000 ili putem internet stranice.

FEDERACIJA BiH

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Zenica, Doboj-Tuzla, Bihać-Bosanski Petrovac, Livno-Drvar i Glamoč-Mliništa. Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a izuzetak su dionice na jugu gdje se saobraća po suvom kolovozu. Na moguću poledicu upozoravamo u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, do sutra 07.02. do 06 časova saobraćaj će biti obustavljen, a vozila će za vrijeme obustave saobraćati obilaznicom oko tunela (krug fabrike Metaling).

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časovima (23:30 do 04:30 časova) saobraćaj obustavlja.

Zbog izvođenja neophodnih radova u tunelu Čaklovići na putnom pravcu Tuzla-Kalesija u vremenu od 22 do 06 časova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Usporeno, zbog radova, saobraćaj se odvija i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar, Srebrenik-Ormanica, Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja.