Znate li po čemu je današnji datum poseban?

0
Znate li po čemu je današnji datum poseban?

Današnji datum je poseban po ciframa koje ga čine, a predstavlja matematičku rijetkost i neće se ponoviti u našem životu. Istovremeno datum je palindrom i ambigram, što znači da se isto čita unazad i unaprijed, kao i naopačke.

Palindrom se, prema Oksfordskom rječniku, definiše kao “riječ, fraza ili sekvenca koja se čita unazad kao unaprijed.” Dok je ambigram, s druge strane, kaligrafski dizajn koji izgleda isto kada se gleda naopačke.

Pored zanimljive kombinacije brojeva, priča o ovom jedinstvenom datumu se ovdje ne završava. Još jedna činjenica koja je zaintrigirala korisnike društvenih mreža, posebno korisnike Tvitera, jeste da datum pada u utorak, koji je drugi dan u sedmici.

U numerologiji broj 2 nosi posebno značenje i povezuje se s pojačanom intuicijom i osjetljivošću, kao i snagom i moći koja dolazi iz povezanosti i saradnje.

Dakle, datum koji se sastoji od šest dvojki, zavisno o tome kako ga napišete, vrijedi označiti u svom kalendaru.

Zapravo, rekordan broj parova u Singapuru je zbog značenja datuma već iskoristio priliku da održi svoje vjenčanje 22. februara 2022., što ga je učinilo i romantičnom prilikom.

Broj 22 je čak značajniji od jednocifrenog broja 2, jer se smatra “glavnim brojem” u numerologiji, a ovaj poseban datum ne sadrži jednu, već se cifra 22 ponavlja tako da je duhovna energija posebno naglašena.

Analizirajući situaciju na nebu, astrolozi ističu da na ovaj datum dolazi do Plutonovog povratka, koji se inače povezuje s transformacijom i moći, a kroz istoriju su ovakve tranzicije bile obilježene značajnim promjenama, prenosi portal Kliks.