Okončan stečaj u “Žitoprometu”

0

Okružni privredni sud u Bijeljini, okončao je stečaj u “Žitoprometu” iz Bijeljine, dvije godine i tri mjeseca nakon njegovog otvaranja.

Od 6,72 miliona maraka priznatih potraživanja, povjeriocima će biti isplaćeno 4,56 miliona, skupljenih uglavnom prodajom imovine.

Razlučni i povjerioci višeg isplatnog reda su se namirili u potpunosti, dok će povjeriocima u opštem isplatnom redu pripasti 2,54 miliona maraka, odnosno 54,7 odsto od onoga što su potraživali, piše Capital.ba.

Sud u svojoj odluci podsjeća kako je stečaj otvoren 29. novembra 2019. godine. Preduzeće nije obavljalo djelatnost, a 113 radnika je odjavljeno i uručene su im radne knjižice i rješenja o otkazu.

“Obaveze društva su bile oko četiri puta veće od tekuće imovine, odnosno imovine koja se može brzo unovčiti, što je jasan pokazatelj nelikvidnosti društva, odnosno platežne nesposobnosti. Stečajni upravnik je naveo da nema aktivnih radnih sporova za ostvarivanje prava iz radnih odnosa, dok su ostali parnični postupci okončani”, navodi se u odluci.

Što se tiče nepokretne imovine, većina je prodata fočanskom “Pavgordu”, za 3,1 miliona KM, a koju je ovo preduzeće kasnije prodalo kompaniji “Kutjevo” za 6,8 miliona KM.

Problemi u “Žitoprometu” pojavili su se prije više od tri godine.

U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk, a sve je kulminiralo otvaranjem stečaja.

“Žitopromet” je onsovan 1961. godine kao društvo za preradu žitarica, da bi kasnije u procesu privatizacije bio pretvoren u akcionarsko društvo.

Najveći akcionar bio je pokojni Slobodan Pavlović koji je nekoliko mjeseci prije otvaranja stečaja tvrdio kako postoje tri zainteresovana kupca za preduzeće, od kojih je jedan iz Sjedinjenih Američkih Država. Spominjao je i investitora iz Izraela, ali do konkretizacije posla nikada nije došlo.

Zanimljivo je da je za loše rezultate Pavlović optuživao radnike, jer su često štrajkovali.