POSKUPJELE SVE VRSTE: MLINARI OBJASNILI ZBOG ČEGA SU CIJENE BRAŠNA NEUJEDNAČENE

0

U RS poskupile su sve vrste brašna, s tim da je vreća od 25 kilograma, onog najkvalitetnijeg, tipa 500 sa 26-27 otišla na 28 maraka, a brašna druge klase sa 23-24 na 25 KM.

U Udruženju mlinara RS naglašavaju da se u pojedinim radnjama još može naći brašno iz zaliha po starim cijenama, ali da će narednih dana cijene korigovati svi mlinari, lančano i marketi.

Na našem tržištu ima više vrsta brašna, kao, uostalom, i svih ostalih roba. Možda se može naći i brašno uvezeno iz Srbije koje je jeftinije od 23 KM, ali je riječ o tehnološki nekvalitetnom proizvodu – objašnjava za Srpskainfo predsjednik Udruženja mlinara RS i vlasnik i direktor preduzeća „Žitoprerada“ Prijedor, Zoran Kos.Prema njegovim riječima, skuplja pšenica, kao sirovina, znači i skuplje brašno.

Mi uvozimo najkvalitetniju pšenicu iz Mađarske koja, trenutno, po toni košta 312 eura. Kada bismo brašno pravili isključivo od nje vreća bi koštala i 30 KM. Međutim, mi tu pšenicu miješamo sa onom iz zaliha, koju smo uvezli po 260-270 eura, tako da je vreća brašna sada 28 KM. Riječ je o tehnološki kvalitetnom brašnu, koje ima propisanu količinu glutena i proteina. Ono drugo, koje je do poskupljenja koštalo 23-24 KM, nekvalitetnije je i nijedan pekar ga neće kupiti. U slučaju obje vrste brašna, cijene mlinara u RS-u su prilično ujednačene – naglašava Kos.
Dodaje da je posljednje poskupljenje rezultat postepenog usklađivanja cijena brašna sa cijenom pšenice koja je u proteklom periodu značajnije skočila.