Jutros na benzinskim pumpama nema dramatičnog poskupljenja kao što je BHRT to sinoć najavio

0
Gorivo u RS-u jeftinije od iduće sedmice
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Dezinformacija koju je plasirao Javni servis BHT-a u sinoćnjem Dnevniku izazvala je pravu paniku među građanima koji su pohrlili na benzinske pumpe širom Federacije BiH, a to je najočiglednije bilo u glavnom gradu. Neki građani su čak sipali gorivo i u kanistere i burad.

Kolone automobila zakrčile su benzinske pumpe jer je u javnost plasirana vijest da će vozači od danas za litar goriva izdvajati čak 4 KM.

Prema prvim pregledeima benzinskih pumpi širom Bosne i Hercegovine jutros, može se zaključiti da je rast cijena goriva nastavljen, ali još uvijek ne toliko dramatično kao što su najavili u centralnoj informativnoj emisiji javnog servisa BHRT-a.

Benzinska pumpa u Karakaju

Cijena goriva jutros u Zvorniku kreću se od 2.56 do 2.89 po litru benzina ili dizela. Svi sa strahom isčekuju nastavak krize nastale ratom u Ukrajini.

Jutros na benzinskim pumpama nema dramatičnog poskupljenja kao što je BHRT to sinoć najavio
FOTO: Benzinska pumpa Zvornik jutros

Kasno sinoć ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović rekao je za Klix.ba da to nije tačno i da poskupljenja mogu biti u trenutnom prosjeku, odnosno rasponu cijena.

FOTO: Benzinska pumpa Meterize jutros

Cijene će, u nekim slučajevima, rasti maksimalno za 20 feninga, odnosno do oko 3 KM, što se jutros i pokazalo tačnim. Do rasta cijena dolazi nakon skoka cijena nafte na svjetskom tržištu, koji je uzrokovan ruskom invazijom na Ukrajinu i poremećajem cijena širom svijeta.