Lozničanin oslobođen optužbe za pomaganje u otmici Bijeljinca Nenada Jakovljevića

Lozničanin oslobođen optužbe za pomaganje u otmici Bijeljinca Nenada Jakovljevića

Dragan Cerovac (29) iz Loznice u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbi za pomaganje u otmici Nenada Jakovljevića iz Bijeljine.

Ovo je treća presuda, a Vrhovni sud Republike Srpske do sada je dva puta ukidao osuđujuću presudu protiv Cerovca.

Prije izricanja ove presude Republičko tužilaštvo je izmijenilo optužnicu te umjesto za učešće u otmici, Cerovcu stavilo na teret pomaganje u otmici.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Snježana Kudrić.

Ona je istakla da sud smatra da nije na siguran način dokazno da je optuženi počinio djelo za koje se tereti.

Ukoliko ova oslobađajuća presuda postane pravosnažna Cerovcu će morati biti isplaćena odšteta jer je u pritvoru proveo 14 mjeseci.

Cerovac je prošle godine u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog učešća u otmici Jakovljevića.

Ta presuda je ukinuta u februaru.

Prije toga je 2019. godine dobio 18 mjeseci zatvora, ali je i tu presudu ukinuo Vrhovni sud RS. Nakon te ukidajuće presude je izmijenjena optužnica i Cerovcu je tada stavljeno na teret blaži oblik krivičnog djela otmica.

Tada je iz optužnice izbrisano da je on djelovao u sastavu grupe sa braćom Miljanom i Ljubanom Vidovićem koje terete da su u maju 2018. godine oteli Jakovljevića i prisilili da sačini ugovor o pozajmici od 8.000 evra zbog navodnog duga od 2.000 evra.

Nakon tih izmjena Cerovac je osuđen na pola godine, a ta presuda je ukinuta po žalbi odbrane.

Prema optužnici,koje sad oslobođen, Cerovac je 14. maja 2018. dovezao Miljana iz Loznice u Bijeljinu i s njim otišao u kafe bar “Burence” gdje su bili Miljanov brat Ljuban i Jakovljević.

Zatim je Vidoviće i Jakovljevića odvezao iz “Burenceta” do Gradske uprave Bijeljina te do knjižare “Mojić” gdje je sačinjen ugovor o pozajmici.

Navodi se da je osim toga, Cerovac na zahtjev Miljana pristao da doveze Fikretu Mušanović kako bi ona umjesto braće sa Jakovljevićem potpisala ugovor.

Nakon toga Cerovac ih je sve odvezao do ćevabdžinice “Gold” odakle je Jakovljević pokušao da pobjegne, ali ga je Miljan stigao kod teretane “Falkon” u koju ga je ugurao i pretukao.

Cerovac je tada iz “Golda” dovezao Ljubana do teretane, a zatim obojicu braće i žrtvu odvezao u Amajlije iako je vidio da Jakovljević ima krvi oko usta.

Tokom vožnje Miljan je prijetio Jakovljeviću da će mu pucati u noge te je Ljubanu rekao da zove Mikija da donese pištolj. U Amajlijama su braća pretukla Jakovljevića, nakon čega ih je Cerovac vratio u Bijeljinu te braći Vidović rekao da mora da ide te su on i Miljan otišli u Srbiju.

Ljuban je zajedno s izvjesnim Mikijem, Jakovljeviću uzeo i drugi pasoš te su ga odveli u njegov stan u Bijeljini i ostavili.

Vidovići pobjegli i za njima se još traga, a prema nezvaničnim informacijama nalaze se u Novom Sadu.

Cerovac je uhapšen u novembru 2018. na granici BiH i Srbije po potjernici i u pritvoru je bio do januara 2020. godine