Inspektori od jutra na pumpama zbog nezakonitog povećanje cijena zaliha goriva, izrekli kazne

0

Federalni inspektori od ranog jutra kontroliraju benzinske pumpe, odnosno formiranje cijena i marži, nakon što su dobili informaciju da neki od trgovaca naftnim derivatima nezakonito povećavaju cijene zaliha goriva.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), na osnovu ovakve informacije sinoć je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović naložio vanredne pojačane inspekcijske nadzore tokom vikenda, koji su započeli jutros.

– Svi trgovci tečnim naftnim derivatima koje federalni inspektori zateknu u prekršaju, bit će najoštrije sankcionirani – upozorili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Utvrđene su i nepravilnosti.

Iz inspekcije su saopćili trenutno dostupne podatke, navodeći da će osim izrečenih novčanih kazni prema onima koje su zatekli u prekršaju, kod jednog trgovci biti stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti.

– Upozoravamo sve privredne subjekte da će FUZIP iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja ekstra profita na štetu građana FBiH. Zaštita potrošačkih prava građana je apsolutni prioritet našeg djelovanja i poduzećemo sve da zaštitimo njihove ekonomske interese i održimo stabilnost tržišta – izavio je Ajdinović.

Iz inspekcije au zamolili građane da im prijave slučajeve nerazumnog povećanja cijena, i to na telefon 033 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected], ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića broj 6, Sarajevo.