Oglasili se iz ministarstva zbog rada inspekcijskih organa kod Loznice u mjestu Gornje Nedeljice

0
Oglasili se iz ministarstva zbog rada inspeksijskih organa kod Loznice u mjestu Gornje Nedeljice

Posle snimaka koje su objavili meštani Gornjih Nedeljica, a na kojima se vidi više osoba zatečenih na jednom privatnom posedu, od kojih je jedna, kako se na snimku čuje, geološki inspektor, oglasilo se Ministarstvo rudarstva i energetike. ‘’Povodom senzacionalističkog izveštavanja u pojedinim medijima, obaveštavamo javnost da geološki inspektor u Gornjim Nedeljicama kod Loznice vrši terenski nadzor u kojem kontroliše da li je zemljište nakon isteka odobrenja za istražne radove na istražnom prostoru ‘’Jadar’’ vraćeno u prvobitno stanje, u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom’’, navodi se u saopštenju ministarstva.

– Inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama sprovodi se u skladu sa zakonom, na isti način kao i na bilo kom drugom delu teritorije Republike Srbije, a što podrazumeva i da se nadzor vrši u prisustvu nadziranog subjekta. Podsećamo da se vanredni inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama sprovodi postupajući po zahtevu nevladinih organizacija. S obzirom na to da u predstavci NVO nije upućeno na konkretnu nezakonitost, inspektor proverava sve lokacije na kojima su bile istražne bušotine na istražnom prostoru “Jadar”, bez izuzetka i bez obzira na to kada su izrađene i rekultivisane, kako bi se utvrdile moguće nepravilnosti – stoji u saopštenju.

Umesto pokušaja ometanja inspekcijskog nadzora, stoji dalje, pozivamo meštane Gornjih Nedeljica, predstavnike NVO i vlasnike imanja na kojima su bile istražne bušotine da inspektoru prijave i ukažu na licu mesta na lokacije, ukoliko postoje, na kojima nije izvršeno vraćanje zemljišta u prvobitno stanje, zaključuje se u saopštenju.

Inače, na snimku objavljenom na društvenim mrežama na pitanje meštana da li zna da je na privatnom posedu i kada će dobiti njegov izveštaj, inspektor nije ništa rekao, ali je sve vreme, dok nije došao do vozila beogradskih registarskih tablica lice krio rukom i fasciklom.

T.M.S zs Loznicke Novosti