Zdravstvene ustanove konačno u normalnom režimu rada

0
Zdravstvene ustanove konačno u normalnom režimu rada

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj su se nakon dvije godine vratile režimu rada kao prije pandemije te se trenutno u bolnicama širom Srpske nadoknađuju redovni programi, kao što su hladni operativni programi i specijalistički pregledi.

Naime, s pojavom pandemije virusa korona 2020. godine zdravstvene ustanove u Srpskoj su reorganizovale način rada te je tada ukinut hladni operativni program, a većina bolničkih kapaciteta, kao i radne snage, usmjerena je na liječenje oboljelih od kovida-19.

S poboljšanjem epidemiološke situacije i padom kako broja novih slučajeva, tako i hospitalizovanih pacijenata, i epidemiološke mjere su popuštene te je tako sada nošenje maski obavezno samo u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), svi kovid pozitivni pacijenti su trenutno hospitalizovani u Klinici za infektivne bolesti.

“Više nemamo nijedno odjeljenje koje je iseljeno radi kovida. Slična situacija je u čitavoj Srpskoj”, rekao je Stevandić, dodajući da ni u UKC RS nema značajan broj hospitalizovanih pacijenata pozitivnih na kovid-19.

Istakao je da se sada nadoknađuju programi koje je pandemija odgodila u posljednje dvije godine.

“Sada nema nikakvih redukcija. Sada se radi hladni operativni lanac koji je bio odgođen, to se najviše odnosi na veliki broj ortopedskih i drugih operacija koje nisu hitne”, zaključio je Stevandić.

Da su sada medicinski radnici rasterećeniji, za “Nezavisne” je potvrdio Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku, koji je istakao da se, od kako je epidemiološka situacija mnogo bolja, među medicinarima, ali i pacijentima osjeti pozitivna energija.

“Zaposleni se sada mogu vratiti svojim standardnim obavezama, s obzirom na to da je veliki broj njih bio angažovan i u kovid odjeljenjima, a morali su da rade i svoje standarne poslove i poslove koji su bili neizostavni”, rekao je Popović, dodajući da je primjetno i da se veći broj pacijenata javlja u specijalističke ambulante.

“Nažalost, pacijenti se iz straha od zaraze nisu javljali na vrijeme svom ljekaru iako su imali sve indikatore da to moraju hitno uraditi. Upravo zbog tog straha pacijenti se nisu javljali kada je trebalo, već bi kod ljekara dolazili, žargonski rečeno, zapušteni i u kasnim stadijumima bolesti”, kazao je Popović, navodeći da je lakše raditi kada je situacija rasterećenija.

Domovi zdravlja širom Srpske su takođe sada dosta rasterećeniji, smanjuje se broj kovid ambulanti i vraćaju se normalnim tokovima rada. Mladen Šukalo, šef porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, je kazao da je ovaj dom zdravlja prije nekoliko dana prešao na raniji sistem rada.

“Više ne rade ARI ambulante, nego sve pacijente zbrinjavamo u ambulantama porodične medicine gdje su registrovani. Još imamo jednu ambulantu za zbrinjavanje kovid pozitivnih pacijenata u Docu”, rekao je Šukalo, dodajući da su se medicinari vratili zbrinjavanju akutnih oboljenja, kao i preventivnim pregledim.

Radovan Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Trebinje, je naveo da oni imaju manji broj pacijenata u kovid ambulantama, zbog čega je smanjen pritisak na medicinsko osoblje.

“Redovne preglede i terapije koje nisu u vezi s kovidom smo sve vrijeme pandemije i radili. Od tri kovid ambulante sada imamo dvije”, rekao je Todorović.