Predsjednica Osnovnog suda u Zvorniku priznala da je duže od godinu kasnila s donošenjem presude

Predsjednica Osnovnog suda u Zvorniku priznala da je duže od godinu kasnila s donošenjem presude
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Tužbu protiv sutkinje i predsjednice Osnovnog suda u Zvorniku podigao je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), zbog kašnjenja u donošenju presude od godinu i četiri mjeseca, te kašnjenju donošenja odluke po žalbi u istom predmetu u trajanju od osam mjeseci.

Tužiteljica Alma Hasanović kazala je da se disciplinski prekršaj tiče tačke Zakona o VSTV-u, koja tretira neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija.

“Tužena je u jednom predmetu kasnila u donošenju odluke. U istom predmetu je propustila da provede postupak u žalbi”, rekla je, između ostalog, Hasanović i dodala da je time povrijeđen i kodeks sudske etike.

Tužena sutkinja je kazala kako ne osporava navode tužiteljice i kako prihvata odgovornost za navedeno.

“Jedna sutkinja se razboljela, ja sam preuzela dio i nastavila da radim predmete. Nisam se u nekim predmetima najbolje snašla, bila sam u momentu zatrpana predmetima. (…) Sramota me pred kolegama sudijama i pred Vama”, rekla je, između ostalog, sutkinja Tadić, dodavši kako joj je ovo prvi disciplinski prekršaj, da kao sutkinja radi 22 godine i da je posvećena svom sudu.

Tužiteljica je navela 11 materijalnih dokaza, naglasivši kako se sutkinji Tadić na teret ne stavlja namjerno ponašanje niti nemar, nego kašnjenje, dok je tužena uložila dokumente koji bi, po njenom mišljenju, trebali dokazati olakšavajuće okolnosti.

Na kraju izlaganja, Tadić je Prvostepenu disciplinsku komisiju zamolila da joj izrekne najblažu moguću kaznu.

Predsjedavajući Prvostepene disciplinske komisije sudija Avdija Avdić je kazao da, s obzirom na priznanje sutkinje Tadić, činjenično stanje nije sporno i na kraju ročišta dodao da će odluka biti donesena u zakonski predviđenom roku.