Uhapšen 46-godišnjak koji je preko Drine krijumčario maloljetnike sa Kosova

Nakon što je maloljetnike sa Kosova uspio ilegalnim putem preko Drine prebaciti na područje BiH, 46-godišnjak je pokušao u svom automobilu lica prevesti što dalje. Nakon potjere automobilima, graničari su uspjeli stići ovo lice i uhapsiti. Iz Granične policije BiH su o svemu tome saopštili

0
Uhapšen 46-godišnjak koji je preko Drine krijumčario maloljetnike sa Kosova
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik dana 3. aprila 2022.g., su lišili slobode državljanina Republike Srbije i BiH, D.M. (1976.), nakon što je na području Bratunca spriječen u krijumčarenju četiri maloljetne osobe sa područja Kosova. Strane državljane je krijumčario u vozilu Fiat, nacionalnih oznaka R. Srbije.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, protiv D.M. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen Izvještaj zbog krivičnog djela „krijumčarenje osoba“ te zbog krivičnog djela „sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje“ budući da se više puta oglušio na naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo.

Maloljetne osobe sa područja Kosova su, u prisustvu ovlaštenog prevodioca i socijalnog radnika saslušane u svojstvu svjedoka i predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH. Iz ove državne agencije uhapsili su nekoliko lica širom graničnih prelaza.

Otkriveni prema potragama sudova i policije

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 3. aprila 2022., lišili su slobode M.G. (1943.). Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Dan ranije, 2. aprila 2022., službenici ove jedinice su lišili slobode D.C. (1978.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „polno uznemiravanje“. Državljani BiH su kontrolirani na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predati službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Službenici Jedinice GPBiH Orašje, 3. aprila 2022., predali su M.G. (1980.) službenicima Policijske uprave Orašje, nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Policijska uprava Orašje raspisala potragu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Orašje.

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 1. aprila 2022., lišili su slobode dvojicu državljana BiH na prijelazu Gradiška. Na ulasku u BiH lišen je slobode M.V. (1985.) jer ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela „izbjegavanje davanja izdržavanja“, dok je na izlasku iz BiH lišen slobode B.B. (1995.) jer ga potražuje Općinski sud u Širokom Brijegu zbog krivičnog djela „prevara“. M.V. je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka, a B.B. službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

(Zvornicki.ba)