U akciji SIPA-e u Bijeljini uhapšen Jovan Savić, sudija Osnovnog suda u Bijeljini zbog odavanja informacija ubicama

Pripadnici SIPA-e uhapsili su u Bijeljini Jovana Savića, sudiju Osnovnog suda u Bijeljini. Savić je jedan od dvadesetak uhapšenih u akciji koju policijske agenciije provode po naredbi Tužilaštva BiH, a koja je usmjerena protiv organiziranog kriminala. Ranije smo već objavili da je među uhapšenima i Željko Radovanović zvani Krečo, bijeljinski kriminalac povezan sa Zemunskim klanom.

 

Osim Željka Radovanovića, pripadnici SIPA-e u srijedu ujutro su trebali uhapsiti i Mileta Rosića. Ovaj optuženi ubica nijenpronađen na kućnoj adresi. Rosiću se već godinama sudi za ubistvo Siniše Glamočanina u Bijeljini. Ovo ubistvo se dogodilo 20. jula 2016. godine u blizini Rosićeve kuće u Bijeljini. Glamočanin je pogođen sa više hitaca iz pištolja, a tokom suđenja odbrana je tvrdila da se radilo o nužnoj odbrani. Okružni sud u Bijeljini će, potom, izreći prvostepenu presudu kojom će Rosića osuditi na jedanaest godina zatvora. Vrhovni sud Republike Srpske je, ubrzo, ukinuo ovu presudu i naložio ponovni postupak. Nakon ponovljenog suđenja, Rosić je osuđen na šest godina zatvora. Međutim, u aprilu prošle godine Vrhodni sud Republike Srpske je ukinuo i ovu presudu.

Upravo je ovaj predmet bio “koban” za uhapšenog sudiju Jovana Savića. On je, prema informacijama Istrage, koristeći svoj uticaj među sudijama, dojavljivao informacije iz predmeta optuženom ubici.

Sudija Jovan Savić široj je javnosti poznat i zbog suđenja u vezi sa ubistvom Stanka Gligorevićam, trinaestogodišnjeg dječaka ubijenog u školskom dvorištu Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini. Optuženom ubici, tada sedamnaestogodišnjem Momiru Iliću iz Bijeljine, sudsko vijeće Osnovnog suda u Bijeljini, kojim je predsjedavao sudija Jovan Savić, izreklo je samo vaspitno-popravnu mjeru u trajanju od šest mjeseci do četiri godine. To je izazvalo revolt porodice ubijenog dječaka. Viši sud je prihvatio žalbu i suđenje je vraćeno na početak. No, sudija Jović je u ponovljenom postupku zabranjivao članovima porodice ubijenog dječaka da prisustvuju suđenjima.

(Istraga.ba)

O jutrošnjoj akciji napokon su se oglasili i iz ove sigurnosne agencije. Potvrđeno je da se akcija izvodi i na području Zvornika, a u saopštenju je navedeno:

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su (13.4.2022. godine), u sklopu operativne akcije „IRA“, na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Pala započeli pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 28 lokacija.

Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“, „Primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti“, „Davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti“, „Odavanje službene tajne“ i „Tjelesna povreda“, propisana Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Pretresi se vrše po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz pružanje pomoći policijskih službenika Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopšteno je iz agencija SIPA.