Divlje svinje nanijele ogromne štete zasijevima kukuruza u Glumini (FOTO)

0
Divlje svinje nanijele ogromne štete zasijevima krompira u Glumini (FOTO)

Divlje svinje nanijele su ogromne štete poljoprivrednicima iz zvorničkog naselja Glumine. Prethodne noći krdo divljih svinja upalo je na ovogodišnje zasade kukuruza u gluminjanskim poljima koja se nalaze između Glumine i Grbavaca.

Svi zasadi su u potpunosti uništeni, tako da su oštećeni poljoprivrednici ostali bez kompletne ovogdišnje sjetve kukuruza na lokalitetu gluminjanskih polja.

Divlje svinje nanijele ogromne štete zasijevima krompira u Glumini (FOTO)
FOTO: Glumina jutros

“Ranijih godina divlje svinje su uništavale krompir i kukuruz prije žetve, a ove godine su uništile kompletnu sjetvu kukuruza. Iz lovačkog udruženja nas kao i ranijih godina ignorišu i ponude nekoliko izgovora umjesto hajke na divlju svinju ili nadoknade štete koju trpimo zbog ovih divljih životinja koje su se očigledno namnožile daleko preko normalnog broja.” Tvrdi jedan od poljoprivrednika iz Glumine koji je pretrpio štetu i ove godine na zasijanim parcelama.

Koliko je prekomjeran broj dviljih svinja na području Zvornika najbolje govori podatak da su gluminjanska polja smještena između dva gusto naseljena mjesta, blizini magistralnog puta i nekoliko kilometara daleko od planinaskih obronaka Kutljevače iznad Glumine i Vijenačca iznad Kitovnica.

Divlje svinje nanijele ogromne štete zasijevima krompira u Glumini (FOTO)

Zvornički lovci godinama nisu imali hajke na divlje svinje iako ova plemenita divljač duži niz godina nanosi ogromne štete poljoprivrednim usijevima širom zvorničke teritorije.

Često su zabilježene štete na zasijanima pracelama koja se nalaze u sredini sela. Sinoć su štetu pretrpjeli i poljoprivrednici u naseljima doline Kamenice

(Zvornicki.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime