U Bratuncu danas ukopane 4 žrtve, među njima i dječak Salmir (9), koji je spaljen s majkom i nanom

U Bratuncu danas ukopane 4 žrtve, među njima i dječak Salmir (9), koji je spaljen s majkom i nanom

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci, pored Bratunca, danas je pored do sada ukopanih 307 identifikovanih ubijenih Bošnjaka Bratunca u periodi 1992- 1995- godine, vječiti smiraj našle još četiri žrtve.

U šenaestoj kolektivnoj dženazi ukopani su: Mehmed (Meho) Imamović (1954), Salih (Osman) Mehić (1964), Salim (Osman) Kadrić (1969) i Salmir (Beriz) Hodžić, koji je imao samo devet godina, kada je ubijen.

Spaljen je s majkom Sabrom i nanom Zinetom u porodičnoj kući bratunačkog naselja Suha i ukopan je pored njih. Salmira su u kabur spustili njegova polubraća Osman i Bernis.

U Bratuncu danas ukopane 4 žrtve, među njima i dječak Salmir (9), koji je spaljen s majkom i nanom

Osim brojnih posjetilaca cvijeće na spomen-obilježje i počast svim žrtvama odao je i američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murpy).

U kabur spustio oca Saliha

Bekir Mehić došao je iz Živinica da u kabur spusti oca Saliha, koji je 1992. godine napustio dobar posao u Švicarskoj i došao da brani domovinu.

Podne namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a dženazu reisu-l-ulema Rijaseta BiH Husein ef. Kavazović.

Reis je rekao da je prošlo 30 godina od ubijenih naših najmilijih Podrinjaca. Dug je to period i oni su ubijeni bez ikakve krivice i mržnje zločinaca.

U Bratuncu, gradiću na lijevoj obali rijeke Drine, tokom minulog rata ubijeno je 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada je u 15 proteklih dženaza ukopano 305 žrtve, od čega 52 žene i 29 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica otkrivenih na bratunačkoj općini.

Na drugim mezarjima ukopano je 250 žrtava, dok se traga za još 300 nestalih.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Majke Bratunca“, izrazila je nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH i Instituta za traženje nestalih osoba te međunarodnim institucijama za traženje nestalih.

– Veliki broj ekshumiranih tijela godinama leže u nekim hangarima, a na identifikaciji se u posljednjih godina ništa ne radi. Spor proces identifikacije posebno je izražen premještanjem laboratorije iz BiH u Hag – naglasila je Sinanović.

Veliki broj fotografija današnjeg tužnog događaja u bratuncu možete pogledati na facebook stranici MZ Konjević Polje, klikom OVDJE.

Malo osuđenih

Za ratne zločine na području Bratunca, Sud BiH osudio je Mladena Blagojevića na sedam godina zatvora, dok je Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije, oslobodio optužbi. Na 13 godina zatvora osuđen je Mirko Todorović, koji se nalazi u bijegu, a na 12 godina osuđen je Miloš Radić.

Haški tribunal na deset godina zatvora osudio je Miroslava Deronjića, predsjednika bratunačkog kriznog štaba, zbog organizacije napada na selo Glogova, u kojem je 1992. godine ubijeno više od 65 Bošnjaka. Deronjić je prilikom izdržavanja kazne preminuo.