Da li će Kostadinu Vasiću biti oduzet mandat u Narodnoj skupštini RS

Sudija zatražio izvršenje zatvorske kazne nad Kostadinom Vasićem

Centralna izborna komisija BiH (CIK) zatražila je informaciju od nadležnih organa o osuđivanosti šefa Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS Kostadina Vasića, nakon čega bi mu, u roku od 15 dana od prijema ove informacije, trebao biti oduzet mandat.

Vasića je sud u Zvorniku pravosnažno osudio na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu.

Portparolka CIK BiH Maksida Pirić izjavila je da je Centralna izborna komisija dobila informaciju o počinjenom krivičnom djelu i da te “navode provjerava kod nadležnih pravosudnih organa”.

– Nakon što dobije informaciju od strane nadležnih organa, CIK BiH će postupiti u skladu sa članom 1.10 Izbornog zakona BiH – rekla je Pirić, piše Mondo.

U član 1.10 se, između ostalog, navodi: “Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”.

Pirić je dodala da CIK BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat.

Vasić je i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.