Jezero Perućac očekuje veći broj posjetilaca nego ranijih godina

Jezero Perućac očekuje veći broj posjetilaca nego ranijih godina

Plaža Oštrika na lijevoj obali akumulacionog jezera Perućac Hidroelektrane “Bajina Bašta” u Srebrenici ovog ljeta, kako kažu u Turističkoj zajednici Srebrenica, očekuju veći broj posjetilaca nego ranijih godina. Razlozi za to, kažu, svakako su prestanak pandemije koronavirusa i rast cijena goriva i drugih troškova pa mnogi neće ići na more.

Uređena plaža
Jezero Perućac se prostire kroz kanjon Drine, sve do Višegrada, dužine oko 50 kilometara, i cijelo je plovno. U toplim ljetnim danima brojni građani Srebrenice sve više posjećuju ovo jezero, posebno uređenu plažu Oštriku.

Brojni vlasnici zemljišta su napravili i vikendice u kojima borave ljeti. Turistička atrakcija ovog jezera je tradicionalna “Pančićeva regata“, koja svakog ljeta okupi veliki broj posjetilaca.

– Veliki broj turista najavio je dolazak na ovo jezero. Oni su već rezervirali nekoliko vikendica za smještaj i vožnju čamcem prelijepim kanjonom od Oštrike do Žepe – kaže Jasmir Beganović, vlasnik obnovljenog restorana na ovoj destinaciji.

Beganović: Počele rezervacije

Beganović: Počele rezervacije

FOTO: ARHIV

Čamcem do Žepe

Beganović dodaje da je moguća i plovidba čamcem do Žepe. Ugođaj traje oko četiri sata, zavisno od toga koliko se turisti žele zadržati u Žepi i prelijepim kanjonima, gdje imaju priliku gledati divokoze kako padinama kanjona silaze do jezera i piju vodu.

Osim kupanja i odmora u lijepom, prirodnom i mirnom ambijentu, turistima su omogućeni ribarenje i pješačenje lijepo uređenim stazama od Klotjevca do Bijelih voda.

Obnovljene vikendice

Asfaltiranjem puta od Kragljivode do Oštrike, u dužini od deset kilometara, Srebreničani su masovno počeli obnavljati svoje u ratu porušene vikendice, a dosta je onih koji su kupili zemljište i izgradili nove objekte za odmor. Dosta je zaljubljenika ovog jezera iz Federacije BiH koji duž obale kupuju placeve i grade vikendice.