Zvornički srednjoškolci i profesori bili u uzvratnoj posjeti školi iz Rume

Grupa od 50 učenika i profesora iz zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ boravi u trodnevnoj posjeti Rumi u okviru projekta prekogranične saradnje „Zdravi i bezbjedni gastronomski proizvodi kao potencijal za novo zapošljavanje mladih“, koji se finansira iz IPA fondova EU.

Ivana Stanković, koordinator projekta iz Srednjoškolskog centra „Branko Radičević“ iz Rume ističe da je projekat posebno značajan učenicima sa smjera kuvarstva jer pored praktične nastave imaju priliku da se stručno usavršavaju i uče da spremaju zdravu hranu.

– Zdrava hrana danas je hrana bez šećera, alergena. Ovdje zajedno uče i profesori i učenici, a spremaju se jela koja su ukusna, lijepa, a opet zdrava – rekla je Stankovićeva i dodala da će projekat trajati 18 mjeseci.

Ona je dodala da su održane brojne radionice u obje škole sa učenicima, profesorima i roditeljima.

– Danas smo pored edukacije imali i izradu jelovnika zdrave hrane koji će biti dostupan na našem veb portalu, a pravimo i poseban portal na kome će svi privrednici i kompanije koje se bave zdravom hranom moći da pronađu učenicke koji se promovišu za tržište rada, ali i da oglase svoje proizvode na tom portalu i nastave da sarađuju sa školom. Učenici će kroz ovaj projekat biti spremni za pruženje različitih usluga poput keteringa – istakla je Stankovićeva.

Biljana Pisić, direktorica SŠC „Petar Kočić“ je podsjetila da su učenici i profesori iz Rume prošle sedmice boravili u Zvorniku te dodala da je ovo uzvratna posjeta.

– Domaćini su nas zaista lijepo primili, saradnja je odlična i ovo je prije svega pokušaj da se naša djeca nauče da se zdravo hrane i da zdravo žive. Ovo će biti prve škole u Srbiji i BiH koje će primjenjivati zdravu ishranu u restoranima koje ćemo dobiti kroz ovaj projekat – rekla je Pisićeva.

Prvog dana posjete Rumi delegacija iz Zvornika je imala prijem u Skupštini opštine Ruma, turističko razgledanje grada te izlazak u bioskop. Posjeta traje tri dana te se učenici i profesori sutra vraćaju u Zvornik.

Projekat realizuju dvije srednje škole iz Zvornika i Rume uz partnerstvo sa Udruženjem „Limitles“ iz Beograda.

(InfoBirač)