Policajac iz Kalesije osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog prijavljivanja Besima Kopića

Policajac iz Kalesije osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog prijavljivanja Besima Kopića

Mehan Sakić policajac iz Kalesije, osuđen je na šest mjeseci zatvora pred Općinskim sudom u Kalesiji zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje. On je uvjetno osuđen na dvije godine i zatvorska kazna neće se izvršiti ukoliko ne ponovi krivično djelo.

Podsjećanja radi, Mehan Sakić je 31.januara 2018.godine u PS Kalesija prijavio inspektora Besima Kopića da ga je fizički napao i da mu je nanio lakšu tjelesnu povredu iako je znao da to nije istina.

Nakon ove prijave tadašnji komesar policije Fadil Šljivić suspendovao je Mehana Sakića, a nakon toga bez ikakvih materijalnih dokaza i Besima Kopića. Na taj način spriječeno je da Besim Kopić konkuriše za veći čin u policiji odnosno da napreduje jer je očito nekome zasmetao.

Nakon prijave Tužilaštvo TK je po službenoj dužnosti pokrenulo proceduru te je uz saslušanje većeg broja svjedoka Mehan Sakić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, odnosno uvjetno dvije godine. Ovom presudom pravda je djelimično zadovoljena, jer Besim Kopić je upućen na privatnu parnicu za nadoknadu štete, a prema informacijama od osoba koje su bliske policiji, Kopić je te godine trebao da napreduje u policiji, odnosno da dobije čin i o to sasvim sigurno neće moći da mu nadoknadi niko.

Postavlja se pitanje da li će nakon ove presude biti pokrenut disciplinski postupak protiv Sakića, s obzirom da je ovo teža povreda dužnosti.

Kako Infoplus saznaje, Sakić će uložiti žalbu prema Kantonalnom sudu gdje očekuje da se poništi ova presuda Općinskog suda.