Marš mira: Trasa u dužini 100 kilometara, bezbjedna i spremna za pohod

Nezuk – Potočari, Oružanih snaga BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Federalne uprave policije, Policijske uprave Zvornik, Federalne uprave civilne zaštite, logističke podrške, Opštine Srebrenica i Sapna te Crvenog križa Tuzlanskog kantona i predstavnici austrijskog bataljona “LOT”, danas su obišli trasu “Marša mira 2022” od Nezuka do Potočara.

 

Amir Kulaglić, predsjednik Pododbora “Marša mira” za “Avaz”, kaže da je ovo dio aktivnosti, kako bi na vrijeme izvršili sve neophodne pripreme za ovogodišnji pohod od Nezuka do Potočara, dodajući da će kampovi biti postavljeni u Nezuku, Liplju, Mravinjcima i Potočarima.

Kako kaže, radi se o jednoj velikoj organizaciji, koja uključuje veliki broj ljudi i institucija a sve s dostojnim podsjećanjem na ono što se desilo u julu 1995. godine i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

-Trasa je od Nezuka do Potočara u dužini 100 kilometra bezbjedna je i spremna za veliki pohod 8. jula. Narednih dana na navedenim kapovima bit će obezbijeđena električna energija, voda, mokri čvorovi i montirani šatori za prenoćište – pojasnio je Kulaglić.

Kako kaže, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u izgradnju infrastrukture trase “Marš mira”, ovo godine izdvojilo je oko 600 000 maraka.