Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram, najradosniji blagdan

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju hadžijski ili Kurban-bajram, jedan od najradosnijih vjerskih blagdana.

Dane Kurban-bajrama odlikuje klanje kurbana ili prinošenje žrtve – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 vjernika – što je čin petog stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu predvoditi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon obavljenog namaza, prinosti se žrtva Kurbana; najčešće se žrtvuje ovan ili ovca, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.

Ovoj tradiciji posebno se raduju djeca s obzirom na poklone u vidu slatkiša i novca, bajram-banci koje dobiju prilikom podjele.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Redakcija portala Zvornički.ba, uz najiskrenije želje, svim muslimanima čestita ovaj blagdan – Bajram šerif mubarek olsun.