Policija naredila uklanjanje fotografija s puta prema Potočarima, prebačene u dvorišta kuća

Nakon što su jutros na magistralnom putu u pravcu Potočara postavljene fotografije stradalih civila, ali i pripadnika VRS-a, policija je naredila njihovo uklanjanje.

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Policijske uprave Zvornik Danijela Madžarević, policijski službenici u Bratuncu poduzeli su sve radnje u skladu sa zakonom te naredili uklanjanje fotografija s magistralnog puta koji vodi prema Potočarima.

Fotografije su sada, prema onome što je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, prebačene na privatne posjede, tačnije u dvorišta kuća koje se nalaze u blizini ceste.

 

Podsjetimo, ranije se povodom fotografija oglasio i načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić koji je rekao kako fotografije prikazuju 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koji su ubijeni tokom rata te da su fotografije postavili članovi porodica uz saglasnost načelnika.

 

Podsjećamo, 11. jula će u Potočarima biti klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. godine.

U Potočarima je do sada ukopana 6.671 žrtva genocida, a porodice i dalje tragaju za ubijenima čije su posmrtne ostatke istražitelji pronalazili i u nekoliko različitih masovnih grobnica zbog namjere počinitelja zločina da se prikrije užasan zločin genocida koji je počinjen nad muškarcima i dječacima srebreničke enklave.