Jakov Galić: „ALUMINA“ ZASLUŽUJE POSEBNU PAŽNJU SVIH DRŽAVNIH STRUKTURA

Jakov Galić se oglasio o problemima zvorničkih socijalista

Imajući u vidu da u matičnom preduzeću, Fabrici glinice „Birač“, više od devet godina traje stečajni postupak, poslovni rezultati „Alumine“ su, dodaje Galić, zaista impresivni, što predstavlja ogroman uspjeh menadžmenta i radnika ovog kolektiva.

 -„Alumina“ je, moram priznati,  hit punih devet godina koliko traje stečajni postupak – izjavio je Galić za „Alumina info“, Jutjub kanal kompanije „Alumina“.

Po njegovom mišljenju, začuđujuće je da ovoliko dugo traje stečajni postupak, posebno ako se ima u vidu značaj „Alumine“ za Republiku Srpsku, BiH, jednom riječju za čitav ovaj prostor, a prije svega regiju Birač.

-Imam utisak da se nije vodilo dovoljno računa o tome, odnosno trebalo je naravno da se ubrza stečajni postupak – rekao je Galić, te dodao da je na sve moguće načine trebalo podržati napore rukovodstva fabrike s obzirom da je, kako je naglasio, u ovako teškim okolnostima ostvarilo fascinantne rezultate.

On je rekao da je „Alumina“ napravila veliki iskorak u pravcu proširenja svog proizvodnog programa i da je, kako je objasnio, gotovo nevjerovatno da firma koja je u stečaju osvoji tridesetak novih proizvoda, koji su veoma traženi na svjetskom tržištu.

-Iz tog razloga treba pružiti svaku podršku „Alumini“ i treba što prije završiti stečajni postupak, te da se vlasnička transformacija fabrike, odnosno „Alumine“, uradi na najbolji mogući način – istakao je Galić. 

On smatra, pozivajući se na razgovore sa mnogima iz ove oblasti, da je najbolji način da država, odnosno Republika Srpska, bude većinski vlasnik fabrike, te da se u vlasničkoj transformaciji uključi menadžment „Alumine“, kao i svjetske kompanije koje rade sa „Aluminom“ i koje su u toj oblasti daleko najjače i kod kojih, naravno, postoji velika težnja da se uključe u privatizaciju „Alumine“. 

-To je najbolji mogući način koji će, uvjeren sam, obezbijediti siguran plasman proizvoda, ali i dalje širenje „Alumine“ i stvaranje novih fabrika kako u krugu „Alumine“, tako i u njenom okruženju, čime će, faktički, Republika Srpska dobiti lokomotivu razvoja kad je u pitanju industrijska proizvodnja – naglašava Galić.

Zato, upozorava Galić, ne bi trebalo da se dozvoli da se eksperimentiše sa privatizacijom „Alumine“,  da se ona uradi na površan način, i da se jedan ovakav trend i ekspanzija koju je „Alumina“ pokazala i dokazala u svjetskim okvirima, dovedu u pitanje. 

-Zaista ne bi trebalo da se prave bilo kakvi kompromisi kad je u pitanju buduća privatizacija ove fabrike. Najbolji mogući način, kako sam rekao, je svakako u dogovoru sa ljudima koji trenutno vode „Aluminu“, za koje mogu da kažem sve najbolje u poslovnom smislu. Ne znam da li bi neko drugi ostvario ovakve rezultate sa fabrikom koja je u stečaju, koja je bila svima dužna, i državi i radnicima – rekao je Galić i naglasio da je zaista facinantno šta je rukovodstvo „Alumine“ postiglo u sferi stvaranja proizvodnih i poslovnih rezultata u proteklom periodu. 

(Alumina info)