Od danas nove cijene za još 28 vrsta cigareta

Hoće li akcizna politika u BiH uticati na cijene cigareta u 2023. godini?
FOTO: Ilustracija

Cijene su povećane za 10 do 20 pfeninga, a prema trenutno važećim propisima po paklici cigareta plaća se proporcionalna akciza u iznosu 1,65 KM po paklici cigareta

Maloprodajna cijena za 34 vrste cigareta povećane su krajem juna ove godine, a za deset vrsta cigareta cijene su porasle početkom jula 2022. godine. Kako je i najavljeno, od 18. jula 2022. godine maloprodajne cijene veće su za još 28 vrsta cigareta.

Cijene su povećane za 10 do 20 pfeninga, a prema trenutno važećim propisima po paklici cigareta plaća se proporcionalna akciza u iznosu 1,65 KM po paklici cigareta.

Uprava za indirektno oporezivanje u prvih pet mjeseci oduzela je više od pola miliona KM cigareta i duhana koje se prodavalo na crnom tržištu.

“Kada je riječ o povećanju cijena cigareta u BiH, važno je naglasiti da svi veliki proizvođači u našoj zemlji mogu bilo kada u toku godine izvršiti povećanje maloprodajnih cijena cigareta s tim da u te cijene moraju biti uključene važeće akcize, odnosno posebni porezi. Prema trenutno važećim propisima po paklici cigareta plaća se proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksan akciza u iznosu 1,65 KM po paklici ciagreta” – rekao je za RTV Slon Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BIH.