U Sebrenici restrikcija vode, u Sapni poziv na racionalno korištenje vode

Stručnjaci savjetuju u koje doba dana treba zalijevati biljke – ne, nije ujutro
FOTO: Ilustracija

Iz Komunalnog poduzeća „Polet“ u Srebrenici rekli su da će danas sačiniti plan restrikcije isporuke vode zbog smanjenog dotoka vode na vodozahvatu u Zelenom Jadru.

Biljana Kandić direktorica u KP „Polet“ kaže da se ovom moralo pristupiti kako bi se obezbijedile dovoljno količine za stanovništvo.

„U planu je da vode ne bude tokom noći kako bi se dopunio bazen i kako bi redovno vodosnabdjevanje nastavilo preko dana, ali detaljnije ćemo znati danas nakon izrade plana restrikcije“, isrtiče Kandićeva.

Ona ističe da nedostatku vode dodatno utiču i nesavjesni potrošači koji neracionalno koriste vodu zbog čega se obavijestiti Komunalna policija da pojača nadzor i sankcioniše neodgovorne.

„Ovim takođe upućujemo apel svim građanima da budu savjesni priliko trošenja vode jer će restrikcije trajati dok hidrološka situacija ne bude povoljnija“, napominje ona.

Do 2014. godine Srebreničani su imali česte restrikcije tokom ljeta, ali su sanirani kvarovi na kojim se gubila veća količina vode zbog čega je dolazilo do prekida i već nekoliko godina vodosnabdjevanje se odvijalo redovno, prenosi portal eSrebrenica.ba

JKP “Vodovod” Sapna ranije je u ovom mjesecu uputila apel građanima na racionalno korištenje vode iz gradskog vodovoda i pripreijtila inspekcijama koje su na terenu.