Vlasnik ćevabdžinice u Trebinju Huso Pervan brutalno pretučen jer je odbio platiti ‘reket’: “Tukli su me pepeljarama i psovali tursku majku”

Poznati ugostitelj i vlasnik trebinjske ćevabdžinice Kastel, poznatije kao “Ćevabdžinica kod Mura”, Huso Pervan u ponedjeljak je brutalno fizički napadnut i pretučen ispred svog ugostiteljskog objekta od strane dvije muške osobe koje su bile pod dejstvom alkohola.

Huso Pervan u ovom incidentu zadobio je teške povrede glave, leđa i stomaka, a akteri događaja privedeni su u prostorije PU Trebinje, gdje su nakon kriminalističke obrade pušteni da se brane sa slobode.

Redakcija portala Tuzlanski.ba kontaktirala je Husu Pervana koji nam je detaljno opisao šta se zapravo dogodilo ispred njegovog ugostiteljskog objekta. Kako nam na samom početku razgovora kaže, jedno od lica, Huso je poznavao od ranije iz viđenja, dok je drugo lice (Nebojša Vojčić) često navraćalo u njegov objekat i u više navrata od Huse je pozajmljivao određene količine novca koje nikada nije vraćao nazad “Jednom prilikom je došao i ponovo tražio na zajam novac, međutim, rekao sam mu da nema smisla da mu pozajmljujem novac koji mi ne vraća. U više navrata sam mu na ‘prijateljskoj’ osnovi dao novac koji mogu i da halalim jer sam znao da mi nikada neće vratiti.

Kada sam mu saopćio da mu ne mogu više davati odnosno posuđivati novac, naljutio se na mene i nisam ga viđao 2-3 mjeseca. Bio je ljut na mene jer sam odbio da mu posuđujem novac.

U ponedjeljak se pojavio sa još jednom osobom u mojoj ćevabdžinici gdje su jeli i pili, nakon čega su od mene tražili novac u iznosu od 2.000 KM kako bi navodno od nečega zaštićen. Ja im tada kažem da moja ćevabdžinica koju je moj otac otvorio još prije pedesetak godina nikada nijednu konvertibilnu marku nismo davali nikome kako bi nas neko od nečega štitio.

A vjerujte svi znaju koliko smo moja porodica i ja pomogli ljudi, udijelili sadake, nahranili gladnih i nebrojeno puta pomogli sve one u stanju socijalne potrebe. Nikada nam nije bio problem da pomognemo nekome kome pomoć zaista treba, međutim nije mi na kraj pameti da izdvajam par hiljada maraka mjesečno kako bi neko navodno štitio mene i moj posao.

Oni vjerovatno nisu očekivali jednu moju takvu reakciju nakon čega su obojica na mene nasrnuli, te su me pepeljarama udarali po glavi, psovali mi tursku majku i govorili kako da oni imaju ćevabdžinicu u Sarajevu bi morali da plaćaju reket. Ja sam rođeni Trebinjac, koji sa porodicom godinama živi i radi ovdje i nikada ranije nismo imali niti jedan i najmanji problem”, zaključuje u razgovoru za Tuzlanski.ba, Huso Pervan, vlasnik trebinjske “Ćevabdžinice kod Mura”.

Pervan kaže da je napadačima prije nego su nasrnuli na njega rekao da će im platiti 10.000 KM samo da ga puste ode ode u kuću po novac. “Nisu dozvolili da uđem u kuću jer su znali da se neću vratiti s novcem, već možda naoružan kako bi se zaštitio” – kaže Huso Pervan.

Nakon ovih saznanja, policija po nalogu dežurnog tužioca prikuplja dodatne dokaze i činjenice, među kojima su i uzimanje izjava od svjedoka ovog događaja. Kako se nezvanično saznaje, za fizički napad na Husu Pervana terete se Nebojša Vojčić iz Bileće sa adresom prebivališta u Trebinju i Stojan Brajić iz Trebinja.

Ekipa Nove bh. 2020. godine posjetila je ovaj ugostiteljski objekat te razgovarala o porodičnoj tradiciji porodice Pervan, a priču možete pogledati u videoprilogu.