Provokacije u Jusićima od strane odbrane optuženih za ratni zločin u ovom mjestu, majke iz protesta blokirale put u ovom mjestu (VIDEO)

Policija morala štiti advokate u Jusićima od majki ubijenih Bošnjaka ovog mjesta, advokati odbrane i jedan od optuženih došli u Jusiće nenajavljeni (VIDEO)
FOTO: Printscreen youtube

Društvenim mrežama kruži snimak nastao u Jusićima, jutros nakon dolaska advokate odbrane optuženih za ratni zločin ubistva 48 civila u ovom mjestu 27.maja 1992.godine. Iz još uvijek nepoznatih razloga i bez najave u naselje Jusići jutros stigli su advokati odbrane optuženih za masakr u ovom selu u pratnji jednog od optuženih za ovaj zločin.

Prema prvim informacijama oni su željeli da pregledaju lokacije u Jusićima (kuće, podrumi, štale…) koje su pomenute u sudskom procesu. Iz Policijske uprave Zvornik još uvijek nema zvaničnih informacija, a očekuju se u toku dana.

Nenajavljena posjeta uznemirila je mještane Jusića, posebno majke ubijenih žrtava tog dana, koje su pokušale doći do njih nakon čega su blokirali put advokatima. Advokati su pokušali pobjeći iz Jusića prije dolaska policije.

Na ovaj potez su prema riječima majki ubijenih one odlučile jer su zločinci i njihovi zaštitnici došli provocirati i soliti svježe rane i to u njihovom mjestu. Kako kažu majke iz ovog mjesta na snimku, malo bilo što su poubijali, sad bi još i da nas plaše i zastrašuju dolazeći sa istim onim koji nam je odveo djecu na klanje i streljanje.

Prema riječima svjedoka u društvu advokata pojavio se i jedan od optuženika kojeg mještani Jusića terete za direktna ubistva njihovih najmilijih. Snimak je na društvene mreže postavio Sadet Islamović iz ovog mjesta i sam svjedok u procesu koji se vodi u Sudu BiH.