Zvanične informacije o dešavanjima u Jusićima prethodnog dana, Tužilac pokrenuo istragu protiv majki ubijene djece

Dana 21.07.2022. godine u 10,00 časova u PS Kozluk obratilo se lice koje je nastanjeno u mjestu Jusići, grad Zvornik i prijavio da lica srpske nacionalnosti pokušavaju ući u mjesto Jusići, iako im je izrečena mjera zabrane ulaska u Jusiće od strane Suda BiH.

Po prijavi postupili policijski službenici PS Kozluk, gdje su dvije patrole policije odmah izašle na lice mjesta, gdje su u mjestu Jusići zatekli oko dvadeset mještana naseljenog mjesta Jusići svi bošnjačke nacionalnosti, koji su se organizovali i koji su blokirali prolazak petorici lica srpske nacionalnosti koji su dolazili u Jusiće PMV Lada Niva u navedeno mjesto, a koje je ovom prilikom i oštećeno u incidentu.

O svemu navedenom odmah je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, kao i dežurni tužilac OJT Bijeljina, koji je naložio da policijski službenici izvrše uviđaj i preduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a nakon dokumentovanja predmeta da se tužilaštvu dostavi izvještaj o počinjenom KD „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ i KD „Ugrožavanje sigurnosti“.

Policijski službenici PU Zvornik rade na daljem dokumentovanju predmeta a po naredbi navedenih tužilaca, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Nismo uspjeli saznati protiv koga se tačno pokreću istrage jer su iz policije saopštili da oni nsu koji o tome odlučuju i da je to sve odluka Tužioca iz OT Bijeljina.

Pošto je oštećen automobil u kojem se prevozio optuženik za ubistvo mještana Jusića zajedno sa svojima dvokatima, pretpostaviti je da će procesuirane biti majke ubijenih. Krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti može se odnositi i na osumnjičenog za ubistva koji se pojavi na mjestu ubistva, ali i na majke i sestre ubijenih koje su reagovale kako su reagovale na njegovo pojavljivanje. Poznavajući praksu Tužilaštva u Bijeljini, vjerovatno će procesuirati žene. Iz policije su saopštili da oni samo izvršavaju ono što naredi Tužilac iz OT Bijeljina i da nisu ti koji mogu govoriti o onom šta je odlučio Tužila iz OT Bijeljina.

Mještani su još juče tražili od Suda BiH da pritvori osumnjičenog za ratni zločin u Jusićima jer direktno ugrožava proces prestrašivanjem svjedoka i pojavljivanjem svojim na istom mjestu gdje je prije 30 godina zarobio i vezao civile ovog mjesta koji su kasnije pronađeni mrtvi u masovnim grobnicama širom zvorničke regije, poručili su mještani Jusića.